Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci un-ova ureda

Prosječan iznos mita u BiH je 200 KM, četvrtina prosječne plaće

'bih...mostar...25.03.2010...novac, konvertibilne marke, km foto: zoran grizelj vecernji list VLM'
Zoran Grizelj/VLM
04.10.2012.
u 10:51

Osam od deset građana BiH spremno je staviti gotovinu u džep službenika, policajca ili liječnika

UN-ov ured za drogu i kriminal (UNODC) izračunao je da je prosječan iznos mita u BiH 220 konvertibilnih maraka (oko 800 kuna), što je pola prosječne mirovine, odnosno četvrtina prosječne plaće. Usporedbe radi, prema izvještaju UNODC-a iz 2011. godine prosječan iznos mita u Hrvatskoj iznosi 2050 kuna.

Podaci su pokazali da je osam od deset građana BiH spremno staviti gotovinu u džep službenika, policajca ili liječnika, prenose Nezavisne novine. U polovici slučajeva beskrupulozni ljekari, policajci ili šalterski radnici spremni su tražiti novac za neku protuuslugu, dok se sami građani rjeđe odlučuju na ponudu mita.

– Sustav u BiH vrlo je spor i trom i ne motivira korisnika usluge da ih traži legalnim putem jer gubi dosta vremena i novca. Zato se mnogi odlučuju da idu linijom manjeg otpora i svoj posao završe u što kraćem roku, pa su spremni to dodatno "nagraditi" – smatra Mirza Efendić iz udruge Vesta, koja je pokrenula stranicu antikorupcija.ba. Sociologinja Biljana Milošević smatra da problem mita leži u negativnom nasljeđu iz vremena socijalizma.

– I u prethodnom sustavu izdvajali smo u razne fondove, ali su ljudi i tada spremno davali mito i jednostavno su se određene strukture naučile na to. To negativno nasljeđe zadržalo se do dan-danas. Treba raditi na podizanju svijesti stanovništva, a već sada primjetni su bunt i revolt, ali kod mlađih generacija – smatra Milošević.

>> Grcima potkupljivanje radnika u javnoj upravi postalo preskupo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije