Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera kamioni

Propustili su šansu za bolju ponudu, ali tek treba utvrditi štetu

'04.10.010., Zagreb - Zupanijski sud, sudjenje bivsem ministru obrane Berislavu Roncevicu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
04.04.2013.
u 21:31

Prema Vrhovnom sudu, stvarna šteta može se izračunati usporedbom cijene vozila iz sklopljenog ugovora te tržišne cijene, koja je vrijedila u vrijeme sklapanja ugovora.

Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, u odnosu na odlučnu činjenicu – štetu velikih razmjera – glavni je razlog zbog kojeg je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu Berislavu Rončeviću, bivšem ministru obrane i Ivi Bačiću, njegovu pomoćniku u aferi Kamioni. Rončevića je vijeće zagrebačkog Županijskog suda u prosincu 2010. osudilo na četiri godine zatvora, a Bačića na dvije godine zbog zloporabe položaja i ovlasti. Prema nepravomoćnoj presudi, njih su dvojica morala i solidarno vratiti 10,2 milijuna kuna, za koliko je prema optužnici bio oštećen državni proračun, jer su Rončević i Bačić pogodovanjem omogućili da MORH s tvrtkom Eurokamion sklopi ugovor o nabavi 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna. Prvostupanjski ih je sud proglasio krivima smatrajući da su trebali prihvatiti ponudu MAN Importera, koja je bila povoljnija jer je bila za 10,2 milijuna kuna manja. No upravo ta procjena pričinjene štete, pokazala se najspornijom za viši sud.

Zanemarene okolnosti

Kako stoji u obrazloženju Vrhovnog suda, iz načina na koji je niži sud utvrdio štetu velikih razmjera \"nedvojbeno proizlazi da je prvostupanjski sud štetu utvrdio na hipotetičkom zaključku, tj. na propuštenoj šansi MORH-a da se ostvari povoljnija ponuda.\" Obrazlažući to dalje, Vrhovni je sud naveo, da je niži sud sasvim zanemario okolnost da tzv. hipotetička natjecateljska cijena, odnosno razlika između cijene koju je platio MORH i cijene koja bi se ostvarila prihvaćanjem ponude MAN Importera iz ranije poništenog natječaja, mora biti temeljena na zakonito provedenom postupku nabave što, prema mišljenju Vrhovnog suda, ovdje nije bio slučaj. Naime, Eurokamion je posao s MORH-om dobio izravnom pogodbom, što znači da MAN Importer u tom natječaju svojom ponudom nije ni sudjelovao. MAN Importer je svoju 10,2 milijuna kuna nižu ponudu dao na ranijem natječaju, koji je poništen jer ponuđivači nisu zadovoljavali tražene uvjete. Stoga je, smatra Vrhovni sud, niži sud pogrešno utvrdio pričinjenu štetu jer se ona temelji na hipotetičkom zaključku, odnosno upozorava se kako je propuštena šansa da se ostvari povoljnija ponuda od one koju je MORH ugovorio i platio s Eurokamionom.

Razlika u cijeni

Prema Vrhovnom sudu, stvarna šteta može se izračunati usporedbom cijene vozila iz sklopljenog ugovora te tržišne cijene, koja je vrijedila u vrijeme sklapanja ugovora. Stoga je Vrhovni sud naložio da se u ponovljenom suđenju provede dopunsko financijsko vještačenje, kako bi se ustanovilo postoji li razlika između cijena iz ugovora i tržišnih cijena te utvrdilo znači li eventualna razlika u tim cijenama i štetu velikih razmjera.

Što se tiče Bačića, u odnosu na njega na ponovljenom suđenju treba se utvrditi koja je točno bila njegova uloga u svemu, odnosno je li bio Rončevićev pomagač ili supočinitelj. 

>> Vrhovni sud ukinuo presudu Rončeviću i Bačiću!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije