Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARATONSKI SASTANAK

Propali pregovori - bh. stranke bez dogovora o presudi Sejdić-Finci

Europski povjerenik Štefan Füle
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
18.02.2014.
u 09:15

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da ni uz najbolju volju sudionika, a pogotovo napora europskog povjerenika Štefana Fülea, nisu uspjeli doći do rješenja

Sastanak lidera najvećih bosanskohercegovačkih stranaka o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, koji je trajao preko noći, završio je bez dogovora, prenose tamošnji mediji.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da ni uz najbolju volju sudionika, a pogotovo napora europskog povjerenika Štefana Fülea, nisu uspjeli doći do rješenja.

- Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na europskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili - rekao je Radončić.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da su sudionici sastanka bili jako blizu dogovora, ali da bošnjačke stranke nisu mogle prihvatiti hrvatske zahtjeve. Dodao je da nije bilo prihvatljivo fiksiranje kantona kod definiranja izbornih područja u Federaciji.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je Füle ponudio dobru polaznu osnovu s 14 točaka. Lagumdžija je rekao da su se pojavili prijedlozi koji su išli prema povratku na poziciju od prije pola godine, kada je predlagano da se točno definiraju koji su kantoni u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH, što je za njega neprihvatljivo.

- Smatram da nitko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podijeljena - rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u ustavu definiraju kao područje broj dva - Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspjeha sastanka nedostatak političke volje svih stranačkih predsjednika. Raguž je rekao da se prema rješenju koje je bilo na stolu i dobilo suglasnost jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica. Raguž je, za razliku od Izetbegovića i Lagumdžije, rekao da nije bilo prijedloga o fiksiranju kantona kao izbornih područja.

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
12:16 18.02.2014.

sad je jasno da su neredi prije svega kontrolirani od strane bošnjačkih političara s ciljem neprihvaćanja implementacije sejdić-finci kako bi se hrvatima zagarantirala jednakopravnost..oni građani koji su išli prosvjedovati iz socijalnih razloga nasjeli su na foro o socijalnim nemirima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije