Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Bus

Propala optužba za ratno profiterstvo - DORH je počinio ključnu pogrešku

ivan radošević
Foto: Screenshot/MUP
10.02.2018.
u 10:11

- U činjeničnom opisu optužnice nije dovoljno navesti samo da je djelo počinjeno tijekom Domovinskog rata i u procesu pretvorbe tvrtke - stoji u obrazloženju odbijajuće presude

Na zagrebačkom Županijskom sudu nedavno je zbog zastare donesena odbijajuća presuda vezana za dokapitalizaciju Croatia busa, a nije dokazano ni ratno profiterstvo, što prema stavu suda ide na dušu DORH-a.

Prema optužnici, Croatia bus je kroz fiktivnu dokapitalizaciju oštećen za 4,5 milijuna DEM, a zbog toga se sudilo Anti Marijanu, Ivanu Radoševiću, Tomislavu Dragunu i Lovorki Dragun Mirković, optuženima za zloporabu položaja i ratno profiterstvo. Bila je riječ o ponovljenom suđenju jer je četvorka 2004. oslobođena krivnje, no Vrhovni sud je nepravomoćnu presudu ukinuo, naloživši novo suđenje. Postupak se od 2007. do 2013. rastezao jer je traženo izuzeće sudaca koji su predmet vodili. Radošević je bio nedostupan jer je u Njemačkoj, Dragun je pobjegao u Sloveniju gdje je tražio azil, a u međuvremenu se i teško razbolio.

Ponovljeno suđenje počelo je 2013. a DORH je zloporabe za koje je teretio optuženike povezao sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, pa su optuženi i za ratno profiterstvo. No prema stavu suda, DORH je tada počinio ključnu pogrešku, jer kako se navodi u obrazloženju, nije dovoljno dobro obrazloženo zašto se optuženici sada terete za ratno profiterstvo.

- U činjeničnom opisu optužnice nije dovoljno navesti samo da je djelo počinjeno tijekom Domovinskog rata i u procesu pretvorbe tvrtke, već moraju biti naznačene okolnosti koje ukazuju da je ono što su učinili predstavljalo upravo zlouporabu činjenice da je u tijeku Domovinski rat - stoji u obrazloženju odbijajuće presude.

Sud je primijetio i da se DORH nije pozvao na Članak 7. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Tim je člankom propisano da se ratnim profiterstvom smatraju ona kaznena djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijene robe čija je nestašica vladala, prodajom državne imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države. Optužnica nije mijenjana iako je sud pitao zastupnicu optužbe hoće li to učiniti, a kako to nije napravljeno, optužba za ratno profiterstvo je otapala, a slučaj je otišao u zastaru, koja je nastupila 16. siječnja 2018.

- DORH je morao opisati zlouporabu činjenice da se ovo kazneno djelo dogodilo u vrijeme Domovinskog rata, a trebala je posebno biti opisana i nesrazmjernost imovinske koristi koja je tim kaznenim djelom pribavljena - stoji u obrazloženju odbijajuće presude. Još se navodi da se to nije dogodilo, a kako sud nema ovlasti raditi takve izmjene u optužnici, donesena je odbijajuća presuda. Tako je sumnjiva dokapitalizacija Croatia busa ostala bez sudskog epiloga, iako se tužiteljstvo na ovu odluku ima prava žaliti.

Komentara 26

DO
DonQuijote
10:56 10.02.2018.

Dorh je najveće zlo današnje hrvatske. Ne postoji korumpiranija, pokvarenija i nesposobnija organizacija niti ustanova u našoj zemlji. Leglo pokvarenjaka koji se prodaju za kikiriki, namjerno prave ovakve greške, puštaju slučajeve u zastaru... Ako želimo normalnu državu DORH je prvoo mjesto koje treba raskužiti, očistiti do temelja.

JJ
jjurica
10:29 10.02.2018.

Sad bi u normalnom društvu doslo do smjene u DORHU. A i sud se ovdje ponaša kao da je neutralan strana a ne štiti interese države. Pravosuđe je najgori neprijatelj Hrvatske!

EL
elkomadante
10:28 10.02.2018.

kada će im biti uručen otkaz ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije