Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaluđeni nogometom

Pronašli smo poziciju na terenu za svakog od svjetskih lidera. Jesmo li pogodili?

Trump i Putin
Foto: GRIGORY DUKOR/REUTERS/PIXSELL
1/6
19.11.2018.
u 22:40

Nekom bi se moglo učiniti da bi ova jedanaestorica pehar nekog mundijala mogla lako osvojiti. Netko drugi pak vidio bi nepouzdanog vratara, neiskusne braniče, presporu veznu liniju i napadače koji ne postižu pogotke i zaključio: svijetu se loše piše

Mnogi svjetski lideri zaluđeni su nogometom, najbitnijom sporednom stvari na svijetu. Njemačka kancelarka Angela Merkel gotovo i ne propušta bitne utakmice njemačke reprezentacije, mađarski premijer Viktor Orban često i zaigra nogomet kao i turski predsjednik Tayyip Erdogan. Pokušajmo zamisliti kako bi izgledalo da se jednog jutra svi svjetski lideri probude kao nogometaši, a da ih mi u Večernjaku imamo priliku poredati na nogometni teren u utakmici stoljeća.

Stoperi mladi lavovi

U našoj jedanaestorici na vratima bio bi Viktor Orban. Nema nikakve dileme da bi između vratnica stao mađarski premijer kojem su puna usta obrana raznoraznih europskih i kršćanskih vrijednosti. Tomu unatoč, jasno je da bi ga većina europskih političara vidjela kao – kiksera koji stalno pokušava driblati suparničke napadače.

Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS/PIXSELL

Libero, čistač u našoj postavi bila bi britanska premijerka Theresa May, i to prije svega jer je s vrućim krumpirima najviše navikla igrati. Nema tog napada koji u dvije i pol godine, otkad je postala premijerka, nije morala izdržati. Stoperi, mladi, lakonogi i svestrani bili bi austrijski premijer Sebastian Kurz i kanadski mu kolega Justin Trudeau. Prvi brani konzervativce Austrije od islamizma i masovnih migracija. Drugi pak izdržava napade Donalda Trumpa i onih koji Kanadu ne vide kao otvorenu zemlju.

Dvoje zadnjih veznih bili bi njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin. Iako sasvim različitih demokratskih vrijednosti, povezuje ih šutljivost, radišnost, smirenost i odličan pregled terena. Našoj momčadi trebaju prodorna krila, zato su tu predsjednici Kine i Turske, Xi Jinping i Recep Tayyip Erdoğan, dvojica ideologa koji se ne libe proći jedan na jednoga kako bi promijenili svoje zemlje, a onda i svijet. Suparnička obrana kojom bi gospodarile demokratske procedure, tržišni mehanizmi i sekularnost kraj njih bi ubrzo izgledale kao švicarski sir.

Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Napadača se svi boje

Desetka, kreativac, filozof naše momčadi, jasno je, bio bi posljednji liberal Europe, Emmanuel Macron. Od njega bismo očekivali posljednji pas, ali bismo ga, nažalost, zbog pada popularnosti morali osloboditi defenzivnih zadataka. Jer treba nam u posljednjoj trećini terena. A ondje caruju američki predsjednik Donald Trump i vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un. Prvi bi postizao malo pogodaka, a ulazio u puno prilika. Ali kako topovskim udarcem zna opaliti s bilo kojeg dijela terena, suparničke bi ga obrane stalno morale imati na oku. A Kim Jong-un? Njega bismo zamijenili u 20. minuti. Jer mu nitko ne želi dodati loptu te ga se i suigrači i trener boje.

Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Nekom bi se moglo učiniti da bi ova jedanaestorica pehar nekog mundijala mogla lako osvojiti. Netko drugi pak vidio bi nepouzdanog vratara, neiskusne braniče, presporu veznu liniju i napadače koji ne postižu pogotke i zaključio: svijetu se loše piše

Trener bi mogao biti samo papa Franjo

Prvu jedanaestoricu koju smo posložili od svjetskih lidera, a i četvoricu političkih ekscentrika među pričuvama, Rodriga Dutertea, Jaira Bolsonara, Bashara al-Assada te Hasana Rohanija, trebao bi trenirati vrhunski psiholog i stručnjak koji ne bi podlegao emocijama i koji bi znao kako se izboriti s narcisoidnošću političara. Zato na trenerskoj klupi vidimo jedino Svetog Oca, papu Franju.   

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
 

>> Pogledajte što je Tomislav Krasnec rekao nakon još jedne afere Donalda Trumpa

 

Komentara 5

GR
gragakarlovac
23:42 19.11.2018.

Putin moze biti kapetan, kad vec nemoze u politici biti lider

Avatar nekakav
nekakav
07:35 20.11.2018.

molim pojasniti izraz 'sasvim različitih demokratskih vrijednosti', merkelova i putin. dal su i jedan i drugi na vlast došli demokratskim putem? dal i jedan i drugi svoje političke protivnike napadaju istim sredstvima, omalovažavaju, ili pak ignoriraju? zašto njemačkog političara optuženog i osuđenog za korupciju i pronevjeru javnog novca ne prikazujete kao žrtvu vladajućih političara, kao što prikazujete npr. ruskog bedaka, navalnog, koji se prikazuje ko neki borac protiv putina, a u stvari je lokalni kriminalac koji je pronevjerio desetke milijuna dolara kad je bio guvernerom jedne ruske regije? dal znate da je taj novac pospravio u londonsku banku? i da engleska rusima neda taj novac?

MP
miroslav.petkovic.7564
13:09 20.11.2018.

Nije baca i tuka lopte Kim Jong vec Ameri .To je garavi Obama.bio pucac u Navali a prije njega Busch. I Trump gradi opet Mexsicki zid a puna im usta demokrcije.A borili se protiv Berlinskog zida.HAHAHA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije