Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERZIJANCI POD PIJESKOM

Pronađeni ostaci izgubljene perzijske vojske

Kambis
Foto: arhivska grafika
1/4
12.11.2009.
u 20:10

Kosti 50.000 Perzijanaca, vojnika Kambiza Drugog izgubljenih u saharskoj pješčanoj oluji 545. pr. Kr., otkrila su dvojica talijanskih arheologa.

Kad je Kambiz Drugi (Perzijski) prije dvije i pol tisuće godina osvojio Egipat, svećenici u hramu Amuna u zapadnom Egiptu odbili su ga priznati kao Amunova sina koji stoga ima pravo vladati Egiptom (što su, stoljeće kasnije, priznali Aleksandru Velikom). Zato je Kambiz poslao 50.000 vojnika do oaze Siva da unište Amunov hram. No, ta silna vojska netragom je nestala u pustinjskoj pješčanoj oluji.

Nakon sedam dana hoda, vojska je stigla u oazu koju povjesničari identificiraju kao današnju El-Kargu, iz koje su otišli i nitko ih više nikad nije vidio. U Herodotovim povijesnim zapisima piše: "Podigao se vjetar s juga, snažan i smrtonosan, donoseći goleme stupove uskovitlanog pijeska, koji je potpuno prekrio vojsku i uništio je do zadnjeg".

Priča o nestaloj vojsci, kako nije nađen njezin nikakav trag, skoro je zaboravljena, sve do prije 13 godina. Tada su dvojica talijanskih arheologa, braća blizanci Angelo i Alfredo Castiglioni, koji su se prije dva desetljeća proslavili otkrivši u Sudanu egipatski "zlatni grad" Berenika Pankrisa, naišli na ostatke vojske u pustinji. Raspitujući se kod Beduina, čuli su priče o tisućama izbijeljelih kostiju koje je desecima godina prije na jednom mjestu privremeno otkrio vjetar. Navodno su to mjesto već posjećivali pljačkaši grobova, koji su našli jedan prekrasan mač koji je prodan nekom američkom turistu.

Nakon trinaest godina istraživanja i pet ekspedicija konačno je razriješena zagonetka nestale Kambizove vojske. Drugi arheolozi nikad nisu našli njezine ostatke jer su je tražili na poznatom karavanskom putu između oaza Dakla i Falafra. Braća Castiglioni i njihovi suradnici dosjetili su se da je u doba egipatske 18. dinastije mogao postojati i drugi, južniji put. Istražili su put zapadno do Gilf El Kebira kroz Wadi Abd el Melik, koji kasnije skreće na sjever prema Sivi, i našli su "umjetne oaze" – stotine glinenih posuda s vodom perzijske izrade, zakopanih u pijesak.

- Tim su putem krenuli da bi iznenadili neprijatelja. Štoviše, mogli su marširati mirno, dok bi se na drugom putu morali neprekidno boriti, jer su Egipćani držali sve oaze – kaže A. Castiglioni.

Nedaleko od oaze Bahrin, stotinjak kilometara južno od Sive, arheolozi su pronašli masovnu grobnicu sa stotinjak kostura i predmetima poput perzijskih vršaka za strelice i konjske orme istovjetne onima na sačuvanim perzijskim slikama iz toga doba. Vjeruju da se negdje u blizini, ispod pet metara pijeska, nalaze kosti i ostatka goleme vojske koja je krenula uništiti Amunov hram za koji su smatrali da je na tom mjestu, ali ih je umjesto toga dočekao olujni kamsin, zloglasni saharski suhi vjetar.

Braća Castiglioni i njihovi suradnici sve su nađene predmete uredno predali egipatskom Državnom geološkom zavodu, koji će organizirati daljnje ekspedicije u to područje. Danas 72-godišnjoj braći iz Milana ostat će slava da su razriješili jednu od najvećih misterija antičke povijesti, onu nestale perzijske vojske.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
16:50 13.11.2009.

Zanimljivo. Dobro napisan članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije