Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENETSKA MUTACIJA

U Nepalu pronađena rijetka kornjača: 'Ova životinja ima duboko duhovno značenje'

Ilustracija
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
22.08.2020.
u 19:55

Iako, Kamal Devkota napominje da je ovakvim životinjama teže preživjeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. Također, ovakvi primjerci su vrlo vrijedni na tržištu kućnih ljubimaca.

Zlatna kornjača pojavila se u Nepalu, a ondje je smatraju utjelovljenjem hinduističkog boga Višnu. Naime, nije riječ o bilo kakvoj kornjači, već o onoj s rijetkom genetskom mutacijom. Upravo zbog toga joj oklop i cijelo tijelo imaju blistavo zlatnu boju. 

Ovo je peti takav primjerak ikad viđen u svijetu. Stručnjak za gmazove Kamal Devkota dokumentirao je pronalazak ove neobične i vrlo rijetke kornjače. 

- Ova životinja ima duboko duhovno značenje - rekao je stručnjak. 

- Ne samo zlatne životinje, već i kornjače, u Nepalu imaju značajnu vjersku i kulturnu vrijednost. Vjeruje se da je lord Višnu poprimio oblik kornjače kako bi spasio svemir od uništenja u svojoj inkarnaciji.

Stručnjak za gmazove je objasnio i zašto ove kornjače nisu iste boje kao i sve ostale. Dodao je kako imaju i veliku vrijednost. 

- Zlatna kornjača svoju izvanrednu boju duguje kromatskom leucizmu, stanju koje karakterizira gubitak pigmentacije. Leucizam obično rezultira bijelom, blijedom ili pjegavom kožom, ali u ovom slučaju to dovodi do toga da ksantofore, stanice bogate žutim pigmentima, postaju dominantne - objasnio je i dodao da je to njegov prvi susret sa takvom kornjačom u životu.

Dodao je i kako je ovo prvi zapis u Nepalu kod ove kornjače i da je to tek peti u svijetu. 

- Možemo reći da je ovo jedno neobično otkriće - dodao je.

Zlatnu kornjaču su fotografirali i dokumentirali njezine značajke pa je nazad pustili u divljinu, navodi Daily Mail.

Stručnjak napominje da je ovakvim životinjama teže preživjeti jer se ne mogu tako dobro kamuflirati kao one kornjače koje nemaju ovakvu genetsku mutaciju. 

Ključne riječi

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
23:37 22.08.2020.

Dali joj ime Joza M

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije