Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREŠUTNA PREKORAČENJA

Promjena za sve koji imaju minuse na tekućem računu, do kraja mjeseca dobit će obavijest od banke

Minus na bankovnom računu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
20.06.2023.
u 11:19

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi s prekoračenjem po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja

Do kraja mjeseca građanima će banke poslati ponude za zamjenu prešutnog prekoračenja u dopušteno prekoračenje po tekućim računima. Nakon toga svi oni koji imaju prešutno prekoračenje moći će tu promjenu dogovoriti u idućih godinu dana, a ako to ne učine, ukinut će im se prešutni minus krajem lipnja 2024. godine. 

Mjesec dana prije ukidanja minusa banke će klijentima ponuditi vraćanje ukinutog minusa uz pomoć kredita na rate, pišu 24 sata. 

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi s prekoračenjem po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja. Radi se o prekoračenjima pri kojima banka potrošaču daje na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje. Banke su mogle same određivati cijenu korištenja prešutnog minusa na tekućem računu, a te cijene bile su visoke. 

 

U rujnu 2021. banke su odobrile prekoračenje po tekućem računu za gotovo 1,83 milijuna računa, od njih ukupno nešto više od 2,59 milijuna. Prema tadašnjim podacima HNB-a, od toga je 94.152 dopuštenih, a 1,733.840 prešutnih prekoračenja po računu. HNB je bio proveo i istraživanje koje je pokazalo da 70 posto građana ima otvorene tekuće račune, a više od 95 posto ima prešutna prekoračenja koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih prekoračenja. Prema nalazima HNB-a ta prešutna prekoračenja iznosila su i do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja.

VIDEO Kako uštedjeti na cestarini na dijelu autoceste Zagreb – Macelj?

Komentara 2

BR
Brdo
12:57 20.06.2023.

Lihvari bankarski! Meni su preko noci dopusteno prebacili u presutno! Kad sam pitao da mi pokazu dokument gdje sam to dozvolio svojim potpisom, te otkud im ideja da to urade, bez da sam ja to zahtjevao i da mi pokazu moj potpisani zahtjev, uslijedilo je samo slijeganje ramena i recenica, tako je po internom pravilu banke. Rezultat je da sam ukinuo bilo kakvo prekoracenje mog racuna, pa neka sad presutno sute u banki.

DU
Deleted user
13:55 20.06.2023.

Blago njima, ako pukne ekonomija nemaju sta izgubiti! Ja sam ucio dva minusa su jedan plus! Ako Se minusasi ujedine mogu kupiti banku, tonse zove nova ekonomija fatamorgalni investment, kao Cryptocurrency, ljudi plate da nemaju nista osim Snova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije