Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništila ga policija

Projektil iz Drugog svjetskog rata pronađen u šumi u Baranji

Šuma između Osijeka i Bilja još uvijek je opasna zbog velike količine zaostalih mina
Davor Javorovic/PIXSELL
02.01.2023.
u 12:32

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je na pogodnom mjestu na siguran način u blizini mjesta pronalaska uništio projektil - izvijestila je PU osječko-baranjska.

Protuoklopni projektil iz Drugog svjetskog rata pronađen je u nedjelju u šumi u Batini, u Baranji. Otkrio ga je 38-godišnjak oko 13 sati i odmah alarmirao policiju.

- Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je na pogodnom mjestu na siguran način u blizini mjesta pronalaska uništio projektil  - izvijestila je PU osječko-baranjska.

Riječ je, dodali su, o tzv. Panzerfaustu.

Kako stoji na Wikipediji, Panzerfaust je bestrzajni protivoklopni raketni bacač kojeg je koristila Njemačka u Drugom svjetkom ratu. Razvoj mu je počeo 1942. Težio je između 5 do 10 kilograma. Mogao je probiti, navodi se, oko 170 milimetara čelika, što je bilo dovoljno za uništenje bilo kojeg oklopnog vozila koje su u to vrijeme u svom naoružanju imale savezničke snage. Na Panzerfaustu je četo bilo velikim crvenim slovima ispisano upozorenje: "Pazi! Vatreni mlaz!" Bilo je to prvo protuoklopno oružje za jednokratnu upotrebu. 

Video - Vilko Klasan: 'Mislili da smo svi braća, ali ovaj rat je sve promijenio i sada se svi naoružavaju'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:54 02.01.2023.

Panzerfaust je bestrzajni protuoklopni raketni bacač . Protuoklopni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije