Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenulo nam je

Proizvodi Petrokemije i CMC-a sve češće putuju preko granice

Sisacki CMC jedan je od najvercih izvoznika u Sisacko-moslavackoj zupaniji.
Nikola Čutuk/PIXSELL
30.08.2011.
u 09:58

Izvoz je porastao 31 posto i iznosi 231 milijun, a uvoz je smanjen za 3 posto te je 134,4 mil. eura

Nakon zabrinjavajućih pokazatelja o lanjskoj uspješnosti poduzetnika, za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije ohrabrujući su podaci o polugodišnjem kretanju robne razmjene s inozemstvom. Osim porasta suficita, koji iznosi 88,2 milijuna eura, županija jedina u Hrvatskoj istodobno ostvaruje porast izvoza uz pad uvoza.

 Gnojiva 13 posto više

Tako se među 12 županija koje su ostvarile vanjsko-trgovinski suficit, Sisačko-moslavačka nalazi na drugom mjestu, iza Istarske. Izvoz je u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 31,2 posto i iznosi 231,6 milijuna eura, a uvoz je smanjen za 3,4 posto i iznosi 134,4 milijuna eura. Dobri su izgledi da se takva kretanja nastave. Na sve bolje rezultate vanjsko-trgovinske razmjene ponajprije su utjecali porast proizvodnje i izvoza kutinske Petrokemije i CMC-a Sisak. Zahvaljujući Petrokemiji Kutina je, sa 154 milijuna eura, po vrijednosti izvoza zauzela visoko treće mjesto među hrvatskim gradovima, iza Zagreba i Pule. Proizvedeno je 610.000 tona mineralnih gnojiva ili 13,6 posto više. U povećanju prodaje za 21,5 posto naviše je sudjelovao izvoz, rečeno je na sjednici Nadzornog odbora.

 – Poslovanje se odvijalo uz maksimalne mjere štednje i racionalizacije te u cjelini možemo biti zadovoljni. Bez obzira na očekivani porast cijena sirovina nadamo se kako će se taj trend nastaviti i u drugom dijelu godine - istaknuo je Josip Jagušt, predsjednik Uprave Petrokemije.

 Novi čelik krenuo u izvoz

Gradnjom nove Čeličane, osim što je u cijelosti zadovoljio vlastite prerađivačke potrebe, CMC Sisak je većinu proizvodnje čelika usmjerio prema izvozu. Samo u lipnju tržištu je isporučeno 14.000 tona čelika, a prvi je put 1000 tona otpremljeno brodom u Rumunjsku. Predsjednik uprave Ludovit Gajdos je rekao da je cilj CMC-a stabilna proizvodnja i prodaja. Treba napomenuti da je golemi porast hrvatskog izvoza zabilježen u proizvodnji i plasmanu naftnih proizvoda. U porastu 29 posto, ili za 462 milijuna eura, sudjelovala je i Rafinerija nafte Sisak, ali je to popravilo vanjskotrgovinsku bilancu Zagreba, sjedišta Ine, a ne Siska gdje je ostvaren.

Komentara 1

SV
sveznalica100
11:16 30.08.2011.

Kakve će zaista koristi od svega toga imati žitelji županije???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije