Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

Proizvođače mandarina zasad ne pomažemo jer smo gledali samo kome je najpotrebnije

'02.10.2011., Opuzen - Na uscu Neretvanske doline na podrucju Opuzena i Metkovica pocela je sezona berbe mandarina. Urod je ove godine manji zbog suse ali je kvaliteta vrlo dobra. Iako izvana zelene,
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
03.09.2014.
u 16:04

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u petak će sudjelovati na izvanrednom sastanku Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo, posvećenom upravo ruskim sankcijama protiv europskih prehrambenih proizvoda

Europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos odgovarao je u Bruxellesu na pitanje Večernjeg lista o tome mogu li hrvatski proizvođači mandarina dobiti pomoć iz EU zbog štete nastale ruskim sankcijama, no Ciolos tvrdi da Europska komisija mora "gledati kome je najpotrebnije pomoći", a među takvima zasad nisu proizvođači mandarina već drugog kvarljivog voća poput bresaka, nektarina i jabuka.

- Sustavno smo gledali koja je kategorija proizvoda najviše pogođena u smislu cijene i količine. Naravno, imamo različite države članice koje su nas obavijestile o različitim kategorijama proizvoda i tražile su akciju Komisije, no naša sredstva i naše mogućnosti su ograničene. Moramo gledati kome je najpotrebnije pomoći - kaže Ciolos, europski povjerenik za poljoprivredu koji dolazi iz Rumunjske.

Odgovarajući konkretno o Hrvatskoj i mandarinama, Ciolos je dodao kako je Hrvatska istaknula taj problem na nadležnom odboru koji se zbog ruskih sankcija sastajao u Bruxellesu svakoga tjedna tijekom kolovoza, pa su "poduzete mjere". Stručnjaci iz Komisije koji su govorili pod uvjetom anonimnosti objašnjavaju da te "poduzete mjere" znače da je od Hrvatske kao zemlje članice zatraženo da podastre podatke o poremećajima na tržištu nastalima nemogućnošću izvoza mandarina u Rusiju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u petak će sudjelovati na izvanrednom sastanku Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo, posvećenom upravo ruskim sankcijama protiv europskih prehrambenih proizvoda.

>> Pomoć za sir, ali ne za hrvatske mandarine

Komentara 1

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:57 03.09.2014.

Očito je da hrvatskim proizvodjačima mandarina nije potrebna pomoć iz ograničenih sredstava EU, jer će se za njih pobrinuti sama Hrvatska, koja za to ima dovoljno sredstava (akumuliranih u razdoblju od dvije decenije naše slobode i neovisnosti). Iz naših sredstva, koja uplaćujemo u EU proračun treba pomoći prije svega teško pogodjenim i siromašnim proizvodjačima iz zapadnoeuropskih članica. Uostalom naši seljaci su se navikli na sve moguće i nemoguće nepogode, pa će i sa radošću podnijeti i štete od ruskih samosankcija (zbog toga što iustočni heretici više neće osjećati božansku slast naših mandarinki u svojim poganim ustima). Uz verbalnu podršku naših vlasti i veledomoljuba, Neretljani će biti prvi hrvatski heroji (kada to nisu u stanju naši herojski dragovoljsci zbog napunjenih gaća) koji će dati svoj obol za križarski pohod na ponovno otvorenom istočnom frontu, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije