Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemiri

Profesori sa studentima kreću u štrajk zbog Fuchsovih zakona

\'obzor...zagreb.....26.05.2009.   luciceva - filozofski fakultet - posljednji plenum studenata / nakon blokade nastave studenti su odlucili napokon prekinut blokadu i dozvolit da se predavanja vrate
Marko Lukunić/Arhiva VL
27.04.2011.
u 19:35

Štrajk bi trebao trajati najmanje dva tjedna, isplaniran je niz akcija za to vrijeme, a dogodit će se do kraja akademske godine.

Sveučilišni profesori sa studentima kreću u štrajk do kraja akademske godine zbog novih zakona o visokom obrazovanju o kojima se već mjesecima vode žučljive polemike.

Predstavnici novoosnovanog sindikata "Akademska solidarnost", koji poput studentske pobune ili Facebook-prosvjeda nemaju formalnih vođa, traže odustajanje od triju zakona koji bi prema njima ugrozili kvalitetu studija, doveli do privatizacije fakulteta i narušili autonomiju sveučilišta.

– Ministar Fuchs obmanjuje javnost isticanjem ukidanja školarina, što je samo zamijenjeno upisninama koje nisu zakonski definirane – poručili su s konferencije održane na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Štrajk bi trebao trajati najmanje dva tjedna. Za to je vrijeme isplaniran niz akcija. Istodobno s profesorima javnosti su se obratili i studenti. Upozorili su da se iza ovih zakona, koje je Vlada poslala u Sabor, krije štednja u financiranju visokog obrazovanja i "bijedan pokušaj pacifikacije studenata". Stoga najavljuju nove blokade fakulteta kakvima smo svjedočili prije dvije godine.

Komentara 8

Avatar bakunjin
bakunjin
22:05 28.04.2011.

Pa nisam ni mislio da si stvarno iz MZOŠ-a, već da iznosiš stavove koje od tamo guraju i kroz medije kako bi diskreditirali i infantilizirali opravdane i argumentirane zahtjeve akademske zajednice koji se naravno ne prezentiraju ravnopravno u \'glavnostrujećim\' cenzuriranim medijima. Gledišta koja nameće država kroz spomenute medije su npr. ona o općem neradu na fakultetima, pogotovo onima koji nisu tehnički i/ili tehnološki tj. tržišno su neprofitni, te lijenoj studentskoj populaciji koja maltene živi kao aristokracija na račun drugih. To je elitistički koncept koji forsiraju oni koji zagovaraju napredak tehnologija, tehnike i znanosti vođen društvenim \'elitama\' isključivo radi njohove vlastite koristi i probitka. Apsolutnu racionalnost nameću kao osnovnu karakteristiku naše civilizacije i kao njenu vrhovnu vrijednost u okviru tržišta, profita, konkurencije i osobnosti. Taj neoliberalno socijalno darvinistički koncept smatra humanizam neizlječivom patološkom pojavom i kao takav je društveno opasan. Troškovi visokoškolskog obrazovanja su zanemarivi ako ih usporedimo sa brojnim drugim manje svrsishodnijim troškovima, a da ne govorimo o \'zamračenom novcu\' s kojim bi generacije i generacije mogle potpuno besplatno obrazovati. To da će studiranje biti besplatno samo je semantički privid i totalna LAŽ. ...

DU
Deleted user
14:12 29.04.2011.

Gle, kad čovjek čita taj site slobodnifiozovski.com, ima dojam da se preselio ili na Kubu ili u sjevernu Korereju ili da je Tito uskrsnio.... Sve puno nekih frazetina, napada na kapitalizam i dogma da jedino što država treba je plaćati sve što vi zamislite.... Sve ostalo je napad na \"autonomiju\" sveučilišta. 1) od mog poreza se financiraju fakulteti, a ne obratno. Financira se i iz plaće blagajnice u Konzumu koja nikad nije ni prismrdila fakultetu. 2) studentska populacija je ili lijena ili su profesori nekompetentni kada je prosjek studiranja na nekim fakultetima 10 godina za nastavni plan od 4 godine. U svakom slučaju nešto tu NE VALJA. 3) školovanje MORA biti besplatno i dostupno SVIMA. Ali to ne znači da ja želim plaćati nečije povlačenje 10 godina po fakultetu. Isto tako siromašni, a pametni i vrijedni studenti nisu krivi što su im roditelji glupi i/ili lijeni. Njima se kroz stipendije treba platiti i sve ostale troškove studiranja. Tu nema ništa sporno 4) \"autonomija\" sveučilišta nije muljanje profesora s radom na nekoliko fakulteta kako sam dolje opisao.... 5) Akademska solidarnost tvrdi: \"Usvoje li se predloženi zakoni, bitna, manje bitna i nebitna znanstvena područja određivat će tijela sastavljena od predstavnika izvršne vlasti i gospodarstva.\" Dosadašnja situacija je slijedeća, dobar dio \"humanista\" koji završe filozofski ako se ne uhljebe na fakultetu ili po institutima završi na burzi.... Raspitaj se kod kolega koji su završili... Ja ih znam koji rade poslove od zaštitarstva do tajnica... Možeš ti lamentirati koliko hoćeš o \"darvinističkom neoliberalnom konceptu\", ali to neće platiti stan i hranu tim ljudima. Zato je i u interesu svih da se usklade potrebe tržišta rada s onime što izlazi s fakulteta.... 4) napad na bilo kakvu komercijalizaciju znanosti je smiješan. Sliči mi na borbu zagrebačkih taksista protiv Cammea. Zašto ne bi ministarstvo sklapalo ugovore o financiranju i s privatnim fakultetima ako nude bolje programe? Pokazalo se da je svaki monopol štetan, a zdrava konkurencija dobra... Pljuj ti koliko hočeš po kapitalizmu, ali poučno bi ti bilo otići na Kubu da vidiš kako u praksi izgleda taj vaš utopijski socijalizam....

DU
Deleted user
19:02 28.04.2011.

Ajde ne lupetaj, moja jedina veza s državom je što joj moram plaćati barem 20 vrsta poreza za koje ne znam ni tko ih troši ni zašto... Ako želiš komentirati onda komentiraj s nekim argumentima, ovo što radiš je čisto trkeljanje radi trkeljanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije