Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLČ. BARBARA

Profesija koju niste očekivali od Barbie

velečasna
09.04.2010.
u 14:08

Kad bolje razmislimo, bilo je to samo pitanje vremena: nakon Barbie inženjerke, Barbie astronautkinje i Barbie predsjednice, evo i Barbie svećenice!

Doduše, velečasna Barbie nije službena lutka iz Mattela, ali ta tvrtka nije uputila službenu zabranu za korištenje lutke koju je episkopalna svećenica Julie Blake Fisher iz Kenta u Ohiju odjenula u svećeničku odoru i koristi je u radu s djecom na vjeronauku.

- Pomislila sam da bi se djeca voljela igrati sa svećeničkim haljama i upoznati njihovo značenje – objasnila je vlč. Fisher svoju motivaciju za izradu nove verzije popularne lutke.

Brojne su kršćanske crkve u dvadesetom stoljeću prihvatile zaređivanje žena za svećenice (švedski luterani 1960., američki episkopalci 1976.; anglikanska crkva zaređuje žene za svećenice, ali se još lome koplja oko mogućnosti da postanu biskupice); prva poljska biskupica (Izabela Wiłucka) zaređena je još 1929. u Starokatoličkoj marijavitskoj crkvi. No, u najrasprostranjenijim kršćanskim crkvama – Katoličkoj, pravoslavnima i nekim manjima poput Jehovinih svjedoka – kao i u tvrdokornom judaizmu i islamu, ženama je svećenički položaj još uvijek nedostupan.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:36 11.04.2010.

Treba nam žena papa. Doći će prije ili kasnije. A skladu s veličinom položaja, nadam se i velikom poprsju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije