Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
država bez milosti

Prof. Mlinarić ipak bez milijuna. Evo koliko će država ubrati poreza

leonard mlinarić (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
17.10.2012.
u 15:42

Porez na znanje profesora Mlinarića odredit će se na temelju Zakona o porezu na dohodak s obzirom na to da ne postoje druge posebne odredbe, piše Poslovni dnevnik

Profesor Leonard Mlinarić, koji je u HRT-ovu kvizu "Sve u 7" osvojio milijun kuna, ipak neće toliko novca spremiti u džep s obzirom na to da će se na njegov prihod od pobjede u kvizu obračunati porez, kako piše Poslovni dnevnik.

Što se poreznog tretmana tiče, kvizovi se porezno drukčije tretiraju od igara na sreću. Porez na znanje profesora Mlinarića odredit će se na temelju Zakona o porezu na dohodak s obzirom na to da ne postoje druge posebne odredbe. Načelo koje vrijedi za utvrđivanje porezne obveze u ovom je slučaju načelo ostvarenja drugog dohotka. Porez bi trebao obračunati i obustaviti isplatitelj, odnosno HRT prije isplate, a isplatiti neto iznos. Konkretno, na iznos od milijun kuna obustavlja se 25% od iznosa, odnosno 250.000 kuna, a na to se još dodaje i prirez koji iznosi 2500 kuna jer je stopa prireza 1% za stanovnike Belog Manastira odakle je prof. Mlinarić, piše Poslovni.

>>Leonard Mlinarić u suzama je do zbornice išao crvenim tepihom

>>'Još ne znam kako ću potrošiti milijun, neka najprije malo odleži'

Dakle, hipotetski, neto primitak bit će 747.500 kuna. Na temelju zakona profesor je također u obvezi (ostvaruje li dohodak od nesamostalnog rada ili bilo kakav drugi dohodak) prijaviti porez na dohodak te se u ovom slučaju njegovi dohoci, uključujući i primitak od kviza, zbrajaju pa je moguće da se profesora u konačnici oporezuje po najvećoj stopi – 40%. U slučaju da HRT, odnosno isplatitelj u zakonskom roku ne prijavi bitne činjenice za oporezivanje, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu do pola milijuna kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi do čak sto tisuća kuna.

>>Originalni tekst pročitajte ovdje

 

Komentara 30

MA
maaraa
18:39 17.10.2012.

komici,poduzetnik neće platiti PDV 250.000.00 kuna jer može koristiti pretporez za kupljenu robu od dobavljača 900.000,00 kuna /720.000,00 +180.000,00 pdv/ Pdv koji mora platiti je 70.000,00 kn U slučaju kviza organizator plaća porez po odbitku,neto iznos je 1.000.000,00 kn an a porez i prirez se preračunava............. I na najnižu plaću se plaća porez i prirez ako nema uzdržavanih članova obitelji.... Ovdje nije sporno mora li se ..mora..nego tko će platiti

PR
propalismoFranjoskroz
15:55 17.10.2012.

onda nek se kviz zove sve sve u 6,125

MA
marmax
15:54 17.10.2012.

na kraju će mu Linić sve uzeti, još će biti i dužan državi :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije