Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodna operativna akcija

Produljen pritvor maloljetnicima: Osumnjičeni su za desničarski terorizam

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
08.02.2024.
u 20:57

Dvojicu maloljetnika terete da su od srpnja 2023. do početka studenog 2023. godine, u dva grada na području Hrvatske, počinili navedena kaznena djela s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura države

Vijeće za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici produljilo je, nakon provedenog pripremnog postupka, istražni zatvor dvojici maloljetnika koji su uhićeni prošlog studenog u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, izvijestilo je državno odvjetništvo. Tužiteljstvo navodi da je Vijeće za mladež velikogoričkog Županijskog suda produljilo pritvor maloljetnicima zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Ističu da su dvojica maloljetnika osumnjičena za kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Dvojicu maloljetnika terete da su od srpnja 2023. do početka studenog 2023. godine, u dva grada na području Hrvatske, počinili navedena kaznena djela s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura države i ozbiljnog zastrašivanja stanovništva na teritoriju RH.

POVEZANI ČLANCI:

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma, pokrenuli su u srpnju Eurojust i Europol. Na području Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih vršnjaka, rođenih 2007. godine. Policija je ranije izvijestila da s obzirom na njihovu dob nije u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima. 

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, priopćilo je ranije Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

VIDEO Zelenski smijenio Zalužnog: Evo tko će biti novi glavni ukrajinski zapovjednik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije