Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
općina tražila pomoć

Problematičan beskućnik uznemirava mještane, socijalna i policija tvrde da ništa ne mogu

Ilustracija
Foto: Pixabay
04.04.2020.
u 16:17

U Centru za socijalnu skrb Zaprešić kazali su da rade na tom slučaju od 2014. godine te da su "zakonski odradili sve što su mogli"

Beskućnik, dezorijentiran i agresivan, hoda po ulici i ulazi u trgovine, no socijalna služba i policija tvrde kako ništa ne mogu učiniti. Mještani općine Pušće kontaktirali su odgovorne službe kako bi ga se adekvatno zbrinulo, no ništa se nije promijenilo, pišu 24sata.

- Zaprimili smo prijavu trgovine na Kumrovečkoj da im je ušao čovjek sav prljav, s izmetom po sebi, konfuzan je, govori nepovezano, agresivan je te ne želi izaći iz trgovine. Zamoljeni smo za pomoć jer ne mogu obavljati svoj posao niti se pridržavati obvezne socijalne distance vezano uz COVID-19 - obratili su se iz općine Centru za socijalnu skrb Zaprešić.

- Napominjemo da je gospodin beskućnik, bolestan i nema sredstava za život ni smještaj. Prespava po štalama zato se i nalazi u ovakvom stanju. Kontaktirajući vas rekli ste da ste sve poduzeli vezano uz njega te da više ništa ne možete učiniti. Da li to znači da je isti prepušten na milost i nemilost, ugrožavajući sve oko sebe svojim prisustvom i ponašanjem, ugrožen mu je i život vidimo kakve su trenutno noćne temperature, tko će biti kriv ako se smrzne - stoji u mailu koji je iz općine upućen nadležnom centru.

U Centru za socijalnu skrb Zaprešić kazali su da rade na tom slučaju od 2014. godine te da su "zakonski odradili sve što su mogli".

Kako 24sata neslužbeno doznaju, muškarcu se u više navrata pokušalo pomoći na razne načine, od traženja adekvatnog smještaja do minimalnih novčanih naknada, jednokratnih naknada... Bio je kod udomitelja gdje se ponašao agresivno. Jedno vrijeme proveo je u psihijatrijskoj ustanovi, no tamo ga nisu mogli zadržati jer je, prema mišljenju liječnika, sposoban samostalno funkcionirati te ga se ne može zadržati na bolničkom liječenju bez njegova pristanka.

- Ljudi su zabrinuti, ne znaju što učiniti. Općina je poduzela sve što je u našoj moći - govori načelnica općine Pušća Anđela Cirkveni.

Problem pasivnih centara za socijalnu skrbi i policije koja je novijim zakonskim rješenjima prilično ograničena u postupanju prema ovakvim osobama u ovo krizno vrijeme mogao bi eskalirati. I na ulicama drugih mjesta i gradova u zemlji uočljive su osobe kojima treba pomoć, a u ovoj situaciji pandemije predstavljaju i znatno ozbiljniji problem no ranije.

Komentara 4

MA
marijaqwer
20:55 04.04.2020.

Na ovom slučaju se očituje nesposobnost socijalne skrbi.

ZA
za87nik
18:27 04.04.2020.

To ti ide ovako brigo moja priđi na drugoga, a u Zemuniku mista ima za takve ,a našlo bih se i za nekog iz zakonodavstva i po kojeg doktora

MA
marli
18:02 04.04.2020.

On je prvo duševno bolestan a onda beskućnik. Jel vam pala na pamet duševna bolnica i da ga preuzme struka ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije