Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ

Problem oko 100.000 blokiranih riješit će se ubrzanim stečajnim postupkom

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.06.2018.
u 10:26

Ako netko u tri godine nije naplatio svoja potraživanja do 20.000 kuna, tada i postotci naplate govore kako je to vrlo teško.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u četvrtak najavljene mjere za rješavanje problema oko 100.000 blokiranih građana koji imaju dug do 20.000 kuna dulje od tri godine, rekavši da se ubrzanim stečajnim postupkom stimuliraju vjerovnici, jer im se u slučaju otpuštanja duga smanjuje porezna osnovica, a ostavljaju im se alati za naplatu duga.

Izmjenom Zakona o stečaju potrošača uvodimo novi institut, ubrzani stečajni postupak, kojim želimo obuhvatiti građane koji su dužni do 20.000 kuna, a blokirani su dulje od tri godine, izjavio je Bošnjaković novinarima pred Banskim dvorima.

"To je mjera koja stimulira, ako oprostite i otpustite ono što je možda i teško naplatiti, onda će vam se umanjiti porezna osnovica", rekao je Bošnjaković dodajući da bi time, prema izračunu Fine, moglo biti obuhvaćeno oko 100.000 ljudi.

"Kroz ubrzani stečajni postupak bilo bi omogućeno da vjerovnici naplate, a dužnici plate dug. Ako za to ne postoji mogućnost, u kraćem postupku bi se te blokade skinule te bi se problem riješio. To nije privremena mjera, mi bismo takav institut ubrzanog ograničenog stečaja ostavili za daljnju mogućnost", kazao je ministar.

Upitan hoće li neki građani to zloupotrijebiti, odvratio je da vjerovnicima ostaje mogućnost naplate duga.

Ako netko u tri godine nije naplatio svoja potraživanja do 20.000 kuna, tada i postotci naplate govore kako je to vrlo teško. Tri godine je vjerovnik imao mogućnost naplate, ovime im dajemo još jednu mogućnost da to naprave i jednom ta priča mora završiti, rekao je.

Vlada nastoji ubrzati taj proces jer je redovni stečaj potrošača vrlo kompliciran, pa s njime nismo imali dobrih iskustava, ni puno riješenih predmeta, kaže Bošnjaković.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Dražen Bošnjaković
1/10
Ključne riječi

Komentara 28

DU
Deleted user
10:31 21.06.2018.

vodstvo hdz je poznato po vjerodostojnosti...rijesiti ce te blikirane... ..vi iz hdz imate znanje vi od mrtvaca pravite pokojnike... ...egzodus egzodus egzodus hdz

Avatar siva_sova
siva_sova
12:40 21.06.2018.

kako je ovaj bošnjaković nesposoban to je strašno...

CI
cinbenik
10:57 21.06.2018.

Ova nenarodna nebirana vlada politicke trgovine i ucjena,je sljedbenik emigrantske pohercegvacene vlade iz 90ih,koja je pustila strane banke i investitore,da opdljackaju Hrvate...Zbog tog pipka HDze hobotnice,mnogi Hrvati su stradali,a stranka opasnih namjera je proizvodila branitelje za potrebe HDze birackoga tijela.....Zbog tog drugog pipka HDze hobotnice,samoubilo se oko 4000 branitelja,tako da i oni koji nisu pred blokadom,samo sto niu blokirani...I to je jedan od pokazatelja da je crkva totalitarno pogrijesila ,kada nas je nagovorila da 90ih galsujemo za stranku opasnih namjera,bez ikakva programa,cilja sa experimentima o buducnosti Hrvatske,ucenim u emigraciji i katolickim misijama,na lazima ,podjelama,mrznji nejednakopravnosti......Visedeceniska vladavina strankie opasnih namjera,je odraz danasnjeg stanja Hrvatske i Hrvata,i bogu hvala pa je u dva navrata,nekako funkcionirala neHDZe vlada,koje su u najtezim uvjetima vladanja,napravile rast Hrvatske ,a deTudjmanizacijom poveli nas ka EU sa zakasnjenjem od 10 godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije