Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAJKA I MAĆEHA

Privatne škole ogorčene na državu

28.11.2008.
u 19:50

Obespravljenost učenika privatnih škola i njihovih roditelja u odnosu na vjerske i alternativne škole razlog je zbog čega sam podnijela ostavku. Država tim roditeljima uzima porez, oni imaju svoje obveze kao i drugi, a zauzvrat ne dobiju gotovo ništa – objašnjava prof. Jasenka Breitenfeld zašto je nakon deset godina otišla s čela Zajednica ustanova privatnih škola. Prema njezinim riječima, udio države u financiranju privatnih škola iznosi samo 10 posto, a puno je izdašnija u financiranju alternativnih i vjerskih škola.

 – Pluralizam školstva u Hrvatskoj tretira se samo kao političko, a ne kao stručno pitanje, pa se škole, odnosno učenici i njihovi roditelji, dijele na podobne (vjerske i alternativne) i nepodobne (privatne) – ističe prof. Breitenfeld. Primjerice, u ovoj godini država je za financiranje privatnih škola osigurala 3,800.000 kuna za ukupno 4412 učenika srednjih privatnih škola.

 – Godišnje privatna škola dobije po djetetu 861 kunu, što je zaista premalo. Moja gimnazija mjesečno za 68 učenika dobije 9800 kuna. To nije ni 10 posto mjesečnih troškova, premalo je, ali moram reći da je čak dvostruko više nego što dobijemo od Grada Zagreba.

I dok gradonačelnik osigurava prostor i novac za alternativne i privatne škole, za koje kaže “sve su to naša djeca”, prema nama se i Grad i država odnose maćehinski, kao da privatne škole pohađaju djeca manje vrijednih roditelja – upozorava prof. Breitenfeld. Ljuti se također zbog toga jer Ministarstvo obrazovanja financiranje privatnih škola planira temeljiti na njihovim rezultatima, odnosno na vanjskom vrednovanju.

– To bi bilo u redu kad bi isti princip vrijedio za alternativne i vjerske škole – zaključuje prof. Breitenfeld.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije