Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat metalaca:

"Pritišću nas iz uprave Brodosplita i ministarstva zbog prosvjeda"

\'11.12.2009., Split, Hrvatska - Press konferencija sindikata metalaca povodom drugog kruga prodaje brodogradilista.Josko Franic ,glavni pvjerenik sindikata Brodosplit Photo: Leonard Nincevic/PIXSELL\
Leonard Ninčević/Pixsell
14.01.2011.
u 14:31

Sindikalisti traže skidanje zabrane ugovaranja poslova i hitno zaključivanje ugovora. Ako se to ne dogodi, potkraj siječnja organizirat će veliki prosvjed u Splitu.

Odbor hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca Hrvatske uputio je apel hrvatskim pregovaračima da u Bruxellesu izbore skidanje zabrane ugovaranja novih poslova.

Predsjednik tog odbora Juraj Šoljić traži uime više od 13 tisuća zaposlenih u brodogradilištima i oko 35 tisuća radnika vezanih za škverove, da Vlada idućeg tjedna primi sindikaliste i obavijesti ih o rezultatima sastanka s Europskom komisijom.

– Brodosplit je trenutačno u najtežoj situaciji. Prazni su navozi i hale, u posljednje dvije godine ugovoren je samo jedan brod, a radnici su poslani na godišnji odmor – upozorava Joško Franić, glavni povjerenik SMH u splitskom škveru.

Nervoza među splitskim brodograditeljima sve je veća. Boje se za golu egzistenciju.

– U posljednja dva tjedna pritišću nas iz Ministarstva gospodarstva i uprave Brodosplita zbog toga što smo za 20. siječnja najavili veliki prosvjed na rivi. Nemamo nikakva saznanja postoje li kakvi predugovori za nove poslove. Ako ne bude novih ugovora, potkraj siječnja bit će veliki prosvjed na rivi – poručio je Vedran Dragičević, predsjednik SMH.

Odbor hrvatske brodogradnje SMH traži hitno skidanje zabrane ugovaranja novih poslova i potpisivanje ugovora.

– Ako uprave škverova nemaju pripremljene ugovore u ladicama, onda Vlada zajedno s njima može otići – izjavio je Juraj Šoljić.

Sindikalni čelnici SMH traže od Vlade hitno donošenje strategije razvoja brodograđevne industrije i odgodu privatizacije jer ponuđači nisu ponudili prihvatljive ponude. Privatizacija se provodi u vrijeme koje nije dobro. Trebalo je najprije škverove restrukturirati pa tek onda raspisati natječaje za privatizaciju.

Ključne riječi

Komentara 4

CH
chemica
14:52 14.01.2011.

Ne znaš što je gore. Prazni navozi pa ljudi nemaju što raditi ili pak puni kada proizvode same gubitke. Mada, tko zna, možda bi nešto i ostalo da se prvo nisu morali \"namiriti\" Maček i ostali hdz-ovci.

PO
potocarka
15:25 14.01.2011.

Njihova radna mjesta nisu nacionalni interes.Jučer su nacionalnim interesom proglasili radna mjesta onih iz TLM-a i Aluminija Mostar.

OB
-obrisani-
15:41 14.01.2011.

Sv na burzu rada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije