Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Priština Mesića dočekala kao heroja, a Srbi mu to ne opraštaju

kosovo mesic
Foto: AFP
1/5
Autor
Zorana Bajt
08.01.2010.
u 10:44

Moj posjet Kosovu nije uperen ni protiv koga. Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih građana, i Kosovara i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba – izjavio je Mesić u govoru zastupnicima kosovskog parlamenta.

Današnji posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Kosovu digao je na noge i Prištinu i Beograd. U Prištini su Mesića dočekali uz najviše počasti, dok je Beograd posjet najoštrije osudio, nazvavši ga još jednim korakom u učinkovitom kvarenju odnosa sa Srbijom.

Prije Mesićeva dolaska glavni grad Kosova okićen je zastavama Kosova i Hrvatske, a na glavnim su raskrižjima postavljeni veleplakati s Mesićevim likom. Priština se potrudila hrvatskog predsjednika dočekati svečanije nego bilo kojega drugog državnika iz regije, prenosi BBC.

Domoljubni potezi

– Razumljivo je da je Mesić kao veliki prijatelj Kosova i zagovaratelj kosovske neovisnosti dočekan uza sve počasti. Na Kosovu ga pamte i kao posljednjeg predsjednika SFRJ koji je inicirao raspad bivše države. Primljen je kao predsjednik prijateljske države Hrvatske koja je uzor za izgradnju kosovske države – izjavio nam je danas bivši kosovski premijer Agim Çeku.

Çeku smatra da su negativne reakcije Beograda neutemeljene jer Beograd treba prihvatiti da je Kosovo neovisna, međunarodno priznata država, a Hrvatska regionalna predvodnica u svim područjima. Beogradski politički analitičar Milan Nikolić vjeruje  da je nakon hrvatskog priznanja Kosova i tužbe za genocid protiv Srbije Mesićev posjet u Beogradu doživljen kao uvreda.

– Posjet će dodatno pogoršati odnose Srbije i Hrvatske koji su u silaznoj putanji zbog unutarnjopolitičkih zbivanja u objema zemljama. U Hrvatskoj su izbori, a Srbija je u predizbornoj situaciji. Zbog toga su u obje zemlje na cijeni domoljubni potezi koji ne poboljšavaju međusobne odnose – kazao nam je Nikolić.

Kosovski filozof i analitičar Shkelzen Maliqi također smatra da reakcije Beograda treba promatrati u kontekstu tužbe Hrvatske za genocid i srbijanske protutužbe.
– U tom je kontekstu Mesićev posjet Kosovu za beogradske političare samo još jedan argument da se Hrvatska ponaša protusrpski i da je protiv Srbije – rekao je Maliqi u izjavi za naš list. Beogradska sociologinja i političarka Vesna Pešić smatra da Mesićev posjet neće dodatno pogoršati odnose između dviju zemalja.

Bolje nakon izbora

– Beograd čeka ishod predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i ovdje postoji raspoloženje da se ti odnosi poboljšaju nakon izbora s Mesićevim nasljednikom – kazala nam je Vesna Pešić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, prenosi B92, oštro je osudio Mesićev posjet Kosovu. Kazao je da je taj posjet, kao i pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca, još jedna u nizu loših odluka “kojima Mesić na vrlo učinkovit način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasljedniku”.

Ključne riječi

Komentara 153

UK
Ugo Kajvez
11:18 08.01.2010.

Dajte mu odmah počasno državljanstvo, kuću,auto i neka tamo ostane .....

Avatar vitez
vitez
11:21 08.01.2010.

Bandić izgara za ono što radi..zato je i dobio infarkt itd, JOsipović SE SIGURNO NIJE NIKADA UZNOJIO njemu je PARTIJA SVE DALA! 8o-tih bio u partiji, izašao nakon gubitka vlasti 1992, ušao kada je SDP dobio vlast 2000. I TO JE KARAKTER! BANDIĆ JE BIO I OSTAO SVOJ! DOSLJEDAN! A ŽIVOT GA NIJE MAZIO POPUT JOSIPOVIĆA!

AC
@aciide@
12:50 09.01.2010.

DŠ, nisam znao da si i ti šiptar, ovde se svi odreda predstavljaju kao Hrvati a u gaćama svi osenećeni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije