Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAVAR OKA SOKOLOVA Bivši rudar Paško Marić (97) biljem s obronaka Promine liječi baš sve

Prirodnu viagru razgrabile žene, ali brzo će Paiša smućkati još

30.06.2009.
u 20:57

Sve je sasvim jednostavno. Svaka bolest ima lijek u prirodi. A vedar pogled na život jamči da će taj lijek djelovati – govori Paško Marić (97), bivši rudar, a sada poznati travar iz Suknovaca, kraj Oklaja.

Bistar um i oko sokolovo tog vitalnog starca, koji već 57 ljeta svakodnevno bere ljekovite trave na polju Promine i suši ih te od njih sprema čudnovate pripravke i eliksire, poznati su u cijeloj Hrvatskoj i u drugim zemljama. A liječi sve – srčane bolesti, upale pluća, gastritis, tumor, nedostatak seksualne moći...

Više od 1000 pripravaka
– Nemam prirodne viagre, sve sam dao. Nestalo. Zadnja je pošiljka otišla na Mali Lošinj, a bilo ih je na stotine. No, brzo ćemo napraviti nove – govori smijući se, otkrivajući kako taj čudnovati napitak više kupuju žene. Znanje o biljkama i liječenju dobio je, kaže, “sasvim slučajno”, kada mu se nakon rođenja djeteta razboljela supruga.

I tako je Maša ozdravila
– Tuga mi je ušla u kuću... Nijedan doktor u Hrvatskoj nije mogao pomoći mojoj Maši. Bili smo u bolnici u Zagrebu, Zadru, Splitu... Uvatila je, kako mi u narodu kažemo, nečisti vitar, bolest žena nakon porođaja (upala unutarnjih ženskih organa, nap. a. ) jer je s tavana u avliju išla mokrit. Samo nam je Bog mogao pomoći – prisjeća se Paško, kojega zovu Paiša.

Prebirući po rukama suho bilje, plete svoju priču, stavljajući još jedan pripravak na policu, na kojoj ih je više od tisuću. – Odlučio sam uzeti star u svoje ruke, sjeo sam na biciklu i krenuo u Biočino Selo, k travaru i vračaru Đuri. Čim sam došao, reko je: Imamo još malo vremena, piši.

Nisam znao dobro pisati, bio sam saomouk, al rekoh: U redu. Diktirao je vrste trava koje sam trebao naći, sedam vrsta, a onda i što i kako da kuham u zemljanoj posudi. Slušao sam sve što kaže i tako sam počeo liječiti svoju ženu – kazuje Paiša. Nakon tri boce napitka, dodaje, Maša je progovorila, a nakon još tri bila je zdrava. Od tada su i Đuro i trave bili njegovi najbolji prijatelji.

– Uz pomoć Boga i ljekovitih trava prevario sam i samu smrt – ponosno kaže Paiša. Kadulju, Gospinu travu i matičnjak smatra najučinkovitijim biljem, a ponosi se i zbog svoje rakije od trava, koja, kaže, sto posto liječi hemeroide.


Recepte složio u bilježnicu, a djeca rasuta po svijetu

Paško ima sedmero djece, koja su se razasula po svijetu, a ima i brojnu unučad i praunučad. Svakodnevno čita i piše, a najmlađi sin Ivica, koji ima troje djece, pomaže mu u sitnim poslovima. – Nitko ne zna ubrati ljekovitu travu kao Paiša, on je svojim okom ugleda metrima daleko – otkriva sin Ivica. Vrijedno znanje, koje je poznati travar dijelom ispisao u velikoj bilježnici, na žalost, nitko od njegovih nasljednika nije preuzeo i vjerojatno će s Paišom nestati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije