Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADINA TAKTIKA Hrvatska primjenjuje preporuke europskih prijatelja

Pripreme za EU kao da nema slovenske blokade

16.01.2009.
u 20:12

Što ako Slovenija ne popusti u blokadi hrvatskih pregovora s EU? Državni vrh, po svemu sudeći, uopće ne računa s takvom mogućnošću. Svi Vladini resori dobili su nalog nastaviti pripreme za ulazak u EU nesmanjenim tempom. Državna tajnica i koordinatorica priprema za EU Bianca Matković nastupila je jučer kao da vjeruje da će pomaka biti još prije Međuvladine konferencije o pristupanju u ožujku. No kako bi nastao pomak, zasad se može samo nagađati.

Ne dopustiti izazivanje!
Svakako, državni vrh slijedi preporuke europskih prijatelja koje su stizale još za francuskog predsjedanja, a kojih se posve drži i Češka. Hrvatskoj je, naime, još prije preporučeno da nastavi s ispunjavanjem uvjeta za ulazak u EU te da se za sukob sa Slovenijom naoruža strpljivošću.

Nipošto se ne smije dati izazvati, poručivali su europski političari, a državni se vrh toga uglavnom držao, znajući da bi svako iskakanje moglo imati negativnih posljedica. U međuvremenu, svoje će učiniti pritisak na Sloveniju iz drugih zemalja, koji će s vremenom biti sve jači. U diplomatskim se krugovima procjenjuje da je taj pritisak već sad dosta težak, ali da će nepodnošljiv u krajnjem slučaju biti nakon ponovna referenduma u Irskoj.

Preko hrvatskog pristupnog ugovora s EU, Irskoj su naime obećana jamstva bez kojih ona neće propustiti Lisabonski ugovor na referendumu, a ostane li Hrvatska blokirana, blokirane bi ostale i reforme unutar EU.

Drugi scenariji, poput onog da Hrvatska pristane na slovenski zahtjev i da se obveže kako se neće pred međunarodnim pravosudnim tijelom koristiti zakonima i podzakonskim aktima u kojima se spominje granica, ostaju isključeni. Ne vidi se ni mogućnost da bi Hrvatska odustala od stava da granični spor treba ići pred međunarodnu arbitražu te da bi se o granici ponovno bilateralno pregovaralo. – Jedini scenarij koji vidimo jest da Slovenija pristane na ono na što je pristalo ostalih 26 članica EU, a to je da prihvati hrvatsko jamstvo kako ničim ne prejudicira spornu graničnu crtu – kažu u Vladi.

Nema opuštanja
Državnim tajnicima i ravnateljima državnih tijela, koji sudjeluju u pregovorima, jučer je rečeno da ne smije biti opuštanja. Prošle je godine doneseno 645 zakona, podzakonskih akata i provedbenih mjera za usklađivanje sa standardima EU. Sve su obveze ispunjene na vrijeme, pa državna tajnica Bianca Matković očekuje da će tako biti i ove godine, kad treba donijeti 57 zakona, 251 podzakonski akt i 165 provedbenih mjera. Otvoriti još treba 11, a zatvoriti čak 26 pregovaračkih poglavlja.


Nećemo prihvatiti slovenske ucjene!

VARAŽDIN – Nećemo prihvatiti slovenske ucjene zato što su oni u EU i nitko nas ne može spriječiti da ne donesemo sve dokumente koji idu u našu korist na međunarodnu arbitražu. Donijet ćemo najbolje što imamo, a isto to mogu i oni napraviti – rekao je premijer Ivo Sanader na jučerašnjem otvaranju nove tvornice Vindija Vivis u Varaždinu. Hrvatska nema velikih problema sa Slovenijom i mnogo nas više veže nego što nas razdvaja, dodao je Sanader, a otvorena će se pitanja riješiti. Svim je ministrima, kaže, naložio da odrade sav posao za zatvaranje pregovaračkih poglavlja s EU, a pregovore, vjeruje, Hrvatska može zatvoriti već ove godine. U travnju ćemo ući u NATO. (I. V.)


Sastanak Jandroković – Žbogar

Za deset do petnaest dana očekuje se susret ministara vanjskih poslova Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića uz nazočnost čeških predsjedatelja Europskom unijom. Tek potom moguć je susret na razini premijera, no Sanader ostaje pri tome da na sastanku bude i netko iz Europske komisije ili iz češkoga predsjedništva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije