Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britansko veleposlanstvo potvrdilo

Princ Charles u ožujku u Hrvatskoj

princ charles i camilla parker bowels
Foto: Reuters/PIXSELL
16.01.2016.
u 21:05

Britanski prijestolonasljednik posjetit će i Kosovo, Crnu Goru te Srbiju, bit će mu to peti posjet Hrvatskoj, a ovaj put s njime dolazi i supruga, vojvotkinja Camilla

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je da će tijekom ožujka ove godine princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla službeno posjetiti Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru i Srbiju. Nije ovo prvi put da britanski prestolonasljednik, poznatiji kao princ Charles, dolazi u Hrvatsku. Dosad je našu zemlju posjetio već četiri puta, prvi put tijekom listopada 1978., dok je posljednji put u Hrvatskoj boravio u kolovozu 1996.

Sve njegove titule

S njim u pratnji ovaj put dolazi i vojvotkinja od Cornwalla, Camilla Parker Bowles. Camilla je druga supruga princa Charlesa s kojom se oženio 2005. godine, nakon što mu je poginula planetarno popularna supruga Diana.

Upravo veza s Camillom, koja traje još od početka sedamdesetih godina, jedan je od glavnih uzroka možda najvećeg skandala u kojemu se britanska kraljevska kuća našla tijekom 20. stoljeća.

Naime, princ Charles i princeza Diana vjenčali su se 1981. godine, iako je princ Charles već godinama održavao ljubavnu vezu s Camillom, udanom u to vrijeme za Andrewa Parkera Bowlesa. Nakon što je princeza Diana za to saznala, počela je, kao odgovor na preljub, vezu sa svojim instruktorom jahanja Jamesom Hewittom.

Sve to povlačilo se po britanskim tabloidima i medijima uzrokujući iz godine u godinu velike skandale, dok se princ Charles i princeza Diana nisu 1992. godine rastali. U svoj toj ljubavno-preljubničkoj aferi, kraljica nije kaznila ni Charlesa ni Dianu, iako se preljub sa suprugom kralja ili prestolonasljednika prema britanskom zakonu smatra veleizdajom i za njega je propisana smrtna kazna.

Ujedno, distanciranju od izricanja bilo kakve kazne pridonijela je vjerojatno i činjenica da je Camilla praunuka Alice Edmonstone, najpoznatije ljubavnice britanskog kralja Eduarda VII., Charlesova pradjeda.

Princ Charles, odnosno princ od Walesa, prijestolonasljednik Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih kraljevstava Commonwealtha, nosi još i titulu vojvode od Rothesaya, ali i naziv Attaniout Ikeneego, pod kojim ga znaju kanadski Inuiti, a što na inuitskom jeziku znači “sin velikog poglavice”.

Protokolarna uloga

Od prije četiri godine princ Charles nosi i titulu najstarijeg prijestolonasljednika u povijesti Britanske Monarhije. Trenutačno mu je 68 godina, a na britansko prijestolje čeka od 1958. godine.

No, njegova majka, kraljica Elizabeta, danas ima status najdugovječnijeg britanskog vladara u povijesti. U političkom smislu, princ od Walesa, koji će posjetiti Hrvatsku i nekoliko susjednih zemalja, nema pretjeranog utjecaja u Britaniji.

Kada jednom sjedne na britansko prijestolje tada već kralj, Charles će imati više protokolarnu ulogu u britanskoj politici, te vjersku ulogu kao poglavar Engleske crkve.

>> Princ Charles i Camilla dolaze u službeni posjet Hrvatskoj

Komentara 39

JU
juma
22:29 16.01.2016.

Ako nas misli posjećivati u sklopu turneje po Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, onda mu treba uljudno i diplomatski poručiti neka ne dolazi. Hrvatska je u toj grupi uljez, jer je zemlja EU I NATO pakta i ako nas već hoće posjetiti može to učiniti u sklopu posjeta srednjoj Europi. Mi ne dijelimo iste probleme sa Kosovom i Srbijom i ne želimo biti u tom društvu.

DO
Donald
22:44 16.01.2016.

Englez na putu za Srbiju, slučajno će proći i kroz Hrvatsku, najbolje bi ga u stvari bilo direktno tamo usmjeriti, ali bon ton nam to ne dopušta.

MA
mariyan
21:45 16.01.2016.

Jel onaj isti Charles koji je nedavno izjavio da;rat u siriji je prouzrokovalo "Globalno zatopljenje"kojega (zatopljenja nema vec 18 godina.)Boze Dragi pomozi nam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije