Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažne prijave prebivališta

Primošten: Zbog visokih naknada za novorođenčad - lažni baby-boom

bebe
Arhiva VL
16.12.2009.
u 11:55

Zbog naknade koja je najbogatija u Hrvatskoj brojne trudnice iz različitih krajeva, pogotovo one s primoštenskim korijenima, prijavljivale su prebivališta u Primoštenu tek koji dan prije poroda.

Primoštenci više neće plaćati rodiljske naknade rodiljama koje ne žive u Primoštenu i postrožit će uvjete za njihovu dodjelu. Općina Primošten godinama je davala najveću novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u Hrvatskoj, a samo ove godine čak 40 novorođene djece dobilo je po 5000 kuna. Kako su viđali premalo djece na ulicama, primoštenski općinski vijećnici zapitali su se kome oni isplaćuju naknade.  

 - Ispada da je Primošten posljednjih godina doživio pravi baby-boom, ali na ulici i u vrtićima nema djece. Dogodilo se da su zbog naknade koja je najbogatija u Hrvatskoj brojne trudnice iz različitih krajeva, pogotovo one s primoštenskim korijenima, prijavljivale prebivališta u Primoštenu tek koji dan prije poroda. Čim bi se dijete rodilo,  dijete i rodilja nestali bi zajedno s naknadom - kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

- Krizna je godina, štedi se svaka kuna - kaže Petrina žaleći sada što mu je trebalo tako dugo da shvati zbog čega se u Primoštenu posljednjih godina rađalo tako puno djece.

Unatoč mršavom ili, kako kaže načelnik Stipe Petrina, opreznom proračunu za 2010. godinu od svega 14,6 milijuna kuna, jednokratna naknada za novorođenu djecu dogodine se neće smanjivati, ali će se postrožiti kriteriji za njezinu dodjelu. Po novome će pravo na naknadu imati samo oni koji prilože potvrdu o prebivalištu novorođenog djeteta u Primoštenu, te potvrde o prebivalištu oba roditelja koji ovdje moraju biti prijavljeni najmanje godinu dana prije nego što dobiju dijete.

Komentara 24

UK
Ugo Kajvez
12:05 16.12.2009.

Gdje je članak o dvoje malodobne djece koje država daje na prisvajanje u italiju??? ..... o takvim SRAMOTNIM činovima slabo VL piše ..... a gdje je crkva koja se bori za bolju demografsku sliku RH?

XY
xychhr200
12:08 16.12.2009.

Hm, tima je trebalo stvarno jako dugo da shvate neke najobičnije stvari. I onda se čudimo kako država pored takvih naivčina i nesposobnjakovića - kojih ima na svakom koraku - ne funkcionira.

KA
Karla
13:58 16.12.2009.

Treba biti najmanje 5 godina prijavljen i živjeti u gradu a ne danas se prijaviti a sutra već ići po naknadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije