Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADOVOLJAN OBJAVLJENIM PODACIMA

Primorac o BDP-u: 'Hrvatska je ostvarila najveći rast u EU, projekcije Ministarstva bile su točne u decimalni zarez'

Zagreb:  Ministar Marko Primorac predstavio središnji registar stanovništva
Neva Zganec/PIXSELL
27.02.2024.
u 14:40

Ministar financija Marko Primorac komentirao je u utorak podatke o rastu BDP-a, koje je ranije danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Na to se u utorak osvrnuo i ministar financija Marko Primorac, koji je jako zadovoljan objavljenim podacima. "Hrvatska je ostvarila značajnu stopu rasta BDP-a od 4,3 posto u posljednjem kvartalu. Ona (op.a. stopa rasta) je, prema informacijama kojima za sada raspolažemo, najveća u Europskoj uniji, a čekamo podatke za još neke države. Za sada su dostupni podaci za 23 države", kazao je Primorac.

Komentirao je rast gospodarstva od 2,8 posto na godišnjoj razini. "Ta stopa rasta je druga najveća u Europskoj uniji. Značajnom gospodarskom rastu pridonijela je prije svega potrošnja kućanstva, koja je rasla 5,3 posto, a onda i investicije, koje su rasle ukupno po stopi od 6 posto", rekao je.

Istaknuo je i da je negativnu stopu rasta imalo čak osam država članica Europske unije. "Vi znate kako se negativne stope rasta, posebno u državama koje su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri, odražavaju i na situaciju u Hrvatskoj. Dakle, kada bi naši partneri ostvarivali veće stope rasta, te stope rasta u Hrvatskoj bile bi još veće", istaknuo je, dodajući da su se ostvarile projekcije Ministarstva financija. "Praktički u decimalni zarez smo pogodili stopu rasta. Ovom prilikom moram zahvaliti svom timu u Ministarstvu financija. Radi se o timu kvalitetnih, marljivih, vrijednih, stručnih i samozatajnih ljudi", dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže u odnosu na 3-postotni rast u prethodnom tromjesečju. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 6,0 posto na godišnjoj razini, otprilike isto kao i u prethodnom kvartalu. Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 2,1 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,4 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 8,5-postotni pad u prethodnom kvartalu. Pritom je izvoz roba pao za 8,7, dok je izvoz usluga porastao za 0,9 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je, pak, za 7,1 posto, znatno manje nego u prethodnom kvartalu, kada je potonuo za 12,1 posto. Pritom je uvoz roba smanjen za 9,0, dok je uvoz usluga porastao za 5,2 posto.

Izvoz robe komentirao je i Primorac. "Svi zajedno bismo se veselili kada bi do rasta BDP-a dolazilo temeljem rasta izvoza, a ne isključivo potrošnjom i državnim investicijama. Ova stopa je dobra, kvalitetna, puno bolja od stope rasta u drugim državama članicama EU, no voljeli bismo da je ta struktura rasta našeg BDP-a drugačija. Mi kontinuirano radimo na tom pitanju", rekao je.

VIDEO Andrej Plenković ustraje na izboru Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije