Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedna prijevara

Prilikom isplate iz 3. mirovinskog stupa uzimaju vam deset posto

mirovine
Arhiva VL
17.02.2011.
u 09:00

Oko 187 tisuća građana štedi u trećem mirovinskom stupu, no tek su malobrojni, koji su ostvarili pravo na isplatu, otkrili koliko doista gube zbog naknada

U trenutku kad je zatražio isplatu iz trećeg stupa, našeg je čitatelja šokirala činjenica da mu je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo, jedino koje ima licenciju za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa, naplatilo 10 posto ušteđenog iznosa za svoje troškove. Bolje bi, kaže, prošao da je novac držao u banci! Na ušteđenih 50 tisuća kuna mirovinsko osiguravajuće društvo uzelo mu je pet tisuća, a prije njih, svoje su troškove i naknade već obračunali privatni mirovinski fondovi. Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, kaže da je njihov trošak u proteklih 9 godina bio 3,4 milijarde kuna, što je naplaćeno iz doprinosa.

Skup sustav

U trećem mirovinskom stupu štedi oko 188 tisuća građana, manji broj – 17 tisuća – u zatvorenim društvima (pomorci, liječnici, novinari, pojedine tvrtke). Imovina trećeg mirovinskog stupa iznosi oko 1,8 milijardi kuna. Stručnjaci tvrde da će sadašnja generacija dvadesetogodišnjaka sebi osigurati primjerenu mirovinu tek bude li dodatno štedjela stotinjak eura na mjesec cijeli radni vijek. Menadžeri fondova kažu da računica i s tom naknadom ide u prilog štednji. Osoba koja 20 godina plaća 500 kuna mjesečno u 3. stup sama uštedi 119.880 kuna. Kad se na to doda prinos i poticajna sredstva, skupi se 326 tisuća kuna, a simulacija pokazuje da se kod brze isplate od 5 godina osiguraniku vrati 311 tisuća.

– Kao i svaka druga djelatnost, i osiguranje mora imati mogućnost pokriti troškove svog poslovanja. Zakonom je određeno da se trošak poslovanja može pokrivati isključivo iz naknade, koja je kod mirovina iz obveznog osiguranja limitirana na 10 posto uplate, dok za dobrovoljne mirovine naknada nije ograničena, već je prepušteno društvu da je utvrdi. Prema analizi Hrvatskog aktuarskog društva, obavljanje naše djelatnosti na ovoj razini broja korisnika mirovina ima troškove u visini 15 posto od uplata za mirovine – kaže Biserka Žalac, predsjednica Raiffeisen mirovinskog društva.

Žale se i njima

Drugom su stupu, obveznom osiguranju, uračunali 5 posto naknade u sve mirovine koje imaju u ponudi, a u dobrovoljnom osiguranju naknada se kreće od 8 do 15 posto, ovisno o duljini trajanja isplate i iznosu uplate za mirovine.

– Često nam se stranke žale kada im se prezentira podatak o visini naknade. Kad im objasnimo čemu ta naknada služi i što sve mora biti pokriveno ovom naknadom, obično prihvate naše objašnjenje, ali ostaje osjećaj da smo ih zakinuli – priznaje B. Žalac. Sadašnji pak sustav opterećuje 177.207 povlaštenih umirovljenika.

Komentara 46

PA
patuljčica..
09:59 17.02.2011.

Mihac Novac iz 3. stupa u slučaju smrti onog tko uplaćuje naslijedi rodbina.

VA
vatra
11:35 17.02.2011.

@ dajkanmilijun svi se mi sjećamo svoje mladosti u najboljem svjetlu,ružno se zaboravlja, lijepo pamti. nisam od onih koji bi pljuvao po jugi zbog svega,imala je ona i svojih dobrih strana međutim toliko dobra kao što ti kažeš nije bilaa da je valjala nebi propala druga je stvar da Hrvatska nije onakva kakvu smo željeli, a i svijet se promjenio zadnjih 20 godina.

NE
nekakaj
12:51 17.02.2011.

kad smo kod III stupa, .....vatrogasac sam i prije nekoliko godina Šimara i ekipa su nam doveli \"gospođu\" Maru iz Rijeke , Raiffesien mirovinskog fonda koja nas je sviju uhvatila na prevartu i napravila nam trajne naloge na plaću za III stup da bi na kraju godine shvatili da nam je uzeta naknada za ulazak u fond a nitko nas na to nije upozorio. Još sam dobio informaciju i da je drug Šimara zajedno sa Marom uzeo proviziju za tu naknadu, a nama su da bi zamaglili oči kupili neke dresove lopte tv ... Nama su dali izračune kolika će mirovina biti po završetku štednje a u stvari je to bila samo navlakuša, prinosi godišnji kao u prosjeku 8%... Trebala bi HANFA malo pregledati tko to prodaje III stup i ima li za to licencu ili što veći prevrant i što više slatkih riječi to bolji prodavač

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije