Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školarci

Prijevoznici sami ponudili niske cijene, a na kraju odustali

'                               '
''
01.07.2010.
u 15:00

Prijevoznici su bezglavo smanjivali cijenu, na nekim su linijama ponudili i do 50 posto nižu cijenu od one koju je Županija bila spremna platiti

Nevjerojatno, ali, nažalost, istinito! Krapinsko-zagorska županija prisiljena je četvrti put u posljednjih nekoliko godina raspisati natječaj za prijevoz osnovnoškolaca. Iako je posljednji natječaj prošao, prijevoznici su nakon potpisivanja okvirnog sporazuma na četiri godine odbili voziti po cijeni koja je dogovorena u ugovoru.

50 posto niže cijene

Naime, u želji da pod svaku cijenu dobiju posao, prijevoznici su bezglavo smanjili cijenu prijevoza, do te mjere da su na nekim linijama ponudili i do 50 posto nižu cijenu usluge od one koju je Županija bila spremna platiti.

– Zbog žalbi i određenih nepravilnosti za 11 škola natječaj su poništili ili sama Županija ili državna komisija budući da je svaka škola bila poseban predmet javne nabave. Međutim, za 17 škola bili smo prisiljeni raskinuti okvirni sporazum, koji je potpisan na četiri godine, ali nije bio obvezujući – objasnio je Krešimir Božić iz Županije, koji je vodio postupak javne nabave.

Nitko nije potpisao

Prema okvirnom sporazumu, djecu iz 13 škola od njih ukupno 17 trebao je prevoziti prijevoznik Presečki grupa iz Krapine, djecu dviju škola Autoprijevoz Vrelej iz Klanjca, a po jednu školu dobili su Darko Tours iz Desinića i Autoprijevoz Croline iz Zlatara.

– Prijevoznici su poslali vrlo niske ponude i mi smo ih, iako nam je to u najmanju ruku bilo čudno, prihvatili jer nam je to bilo u interesu. Poslali smo im nakon toga poziv da dostave ponudu i cijene iz okvirnog sporazuma, no kada je trebalo potpisati prave ugovore, nitko od prijevoznika to nije učinio, odnosno odbili su voziti po cijenama koje su sami ponudili – rekao je Božić.

Slučaj je komentirao i župan Siniša Hajdaš Dončić.

– Naš zakon, nažalost, ne propisuje sankcije za takve postupke jer vjerujem da je prepisan iz njemačkog prava. No u njihovu mentalitetu nezamislivo je da se krši potpisani okvirni sporazum – rekao je župan. Budući da nema zakonskih sankcija zbog nepoštivanje okvirnog sporazuma, Županija je tražila mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a ono im je savjetovalo da se okvirni sporazum raskine.

– Budući da je raspisan novi natječaj, o tomu ne želim previše raspravljati jer bi to moglo biti kontraproduktivno. Mogu samo reći da su razlozi nepotpisivanja ugovora isključivo ekonomski – rekao nam je Saša Šolman iz Presečki grupe, a na pitanje hoće li se udružiti s drugim prijevoznicima budući da će se sada tražiti jedan prijevoznik za sve škole, odgovorio je da je to poslovna tajna. Darko Štih iz Darko Toursa tvrdi da ne zna razlog poništavanja okvirnih sporazuma te da zasad voze prema narudžbenicama.

– Za većinu smo toga krivi sami, mi prijevoznici, jer smo se preračunali i ponudili preniske cijene – kaže Krunoslav Kroflin direktor Vrelej prijevoza.

Komentara 2

NE
nettko
21:49 04.07.2010.

7i8 mjesec nebu izgoril nijedan školski bus a dalje...................

NO
norivrganji
12:31 04.07.2010.

Bravo, čestitam!! Na ovakav način rade debili. Umjesto zajedničkog dogovora Presečki je ponovo izigral male prijevoznike. Sad dajte još nižu cijenu i molite boga da konačno propadnete tak da županija može naći nekoga normalnoga izvan Zagorja da nam vozi djecu u školu. Dogovor kuću gradi...a maloumne budale je ruše. I onda neš pil? Vraga neš pil, moraš se napiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije