Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na glasove

Prijevara je bacati mamce koji u Bruxelles ne žele ići

Neven Mimica, Mirela Holy, Milan Kujundžić
Foto: Pixsell
29.03.2014.
u 08:30

Birači imaju pravo uz listu glasati i za osobu s te liste (preferencijski glas) pa tko je onda taj koji može zamijeniti kandidata kojem su građani dali svoj glas? – pita se profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta

Ne čudi što je na lanjske izbore za Europski parlament izašlo samo 20-ak posto birača kada čak troje nositelja lista na europskim izborima u svibnju otvoreno kaže da u parlament ne želi ići, naravno, osvoje li mandat.

“Lav” Mimica

Mirela Holy, Milan Kujundžić i Neven Mimica biračima su jasno poručili – listu nosimo, ali Bruxelles nas ne zanima. Je li to ipak svojevrsna prijevara? Jasno da stranke, a pogotovu nove poput ORaH-a Mirele Holy, žele na čelu liste najprepoznatljivije ljude koji će privući glasove. S druge strane, nevjerojatno je da Kukuriku koalicija, odnosno šef SDP-a Milanović nije na prvo mjesto europske liste mogao ili htio staviti osobu (primjerice Piculu) koja zaista želi i koja će zaista biti europarlamentarac. Listu će, naprotiv, nositi “lav” Mimica koji se isti čas nakon izbora vraća na mjesto europskog povjerenika za potrošače. Ni Savez za Hrvatsku, koji čini čak osam stranaka, nije pronašao osobu koja istinski vapi za Bruxellesom. Nasuprot SDP-ovu “lavu”, oni šalju Kujundžića, šefa Hrvatske zore, da animira birače. On u Parlament EU neće jer je njegova ambicija kandidirati se na predsjedničkim izborima. Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta to smatra pravom i ozbiljnom prijevarom birača.

– Zakon o izboru hrvatskih zastupnika u Europski parlament nije predvidio takvu prijevaru. Birači imaju pravo uz listu glasati i za osobu s te liste (preferencijski glas) pa tko je onda taj koji može zamijeniti kandidata kojem su građani dali svoj glas? – pita se Rimac. On kaže da bi trebalo mijenjati taj zakon (naravno, ne sada uoči izbora, nego za idući mandat) i zabraniti kandidiranje političarima koji tu funkciju – ne žele.

– To je opasna opstrukcija glasačkog prava – rekao je profesor Rimac.

Zakon, naime, predviđa da umjesto osobe koja ne želi u Parlament EU ulazi prva iduća. Dakle, kada se makne Mimica, prva je na Kukuriku listi Biljana Borzan, koja je inače druga, odnosno prva je ona osoba koja dobije najviše preferencijskih glasova (više od 10 posto nego što je dobila lista). Redoslijed dalje ovisi o preferencijskim glasovima.

Samo dva esdepeovca?

U slučaju Kukuriku liste na kojoj su vrlo visoka mjesta dobili SDP-ovi koalicijski partneri jer je Jozo Radoš (HNS) treći, a Ivan Jakovčić (IDS) četvrti, ovisno o broju osvojenih mandata, moglo bi se dogoditi da samo dva esdepeovca uđu u parlament. Naime, osvoje li Picula, koji je peti, i Jakovčić, ali i Milorad Pupovac (SDSS) više od 10 posto preferencijskih glasova, oni dolaze na prva tri mjesta. To znači da u igri od esdepeovaca ostaju Picula i B. Borzan, ako lista osvoji četiri mjesta. Dobije li Kukuriku lista pet mandata, opet ostaju dva esdepeovca, ali tada u Parlament EU ulazi i Radoš. To je pod pretpostavkom da preferencijske glasove osvoji trojka Picula – Jakovčić – Pupovac, a nije isključeno da netko drugi iznenadi.

U slučaju HDZ-ove koalicijske liste na prva su četiri mjesta hadezeovci, a tek na petom i šestom koalicijske partnerice – Marijana Petir (HSS) i šefica HSP-a AS Ruža Tomašić. Pretpostavlja se da će, kao lani, najviše preferencijskih glasova uzeti R. Tomašić i tako se plasirati u Parlament EU. U tom slučaju, osvoji li lista pet mandata, ona će izgurati M. Petir. Teško je predvidjeti koliko će koja lista osvojiti zastupnika, ali sudeći po anketama, lako je moguće da dva velika bloka – lijevi i desni – uzmu pet, tj. četiri zastupnika, a da dva mjesta od ukupno jedanaest podijele “mali igrači” – Lesarovi Laburisti, ORaH ili eventualno Savez za Hrvatsku.

Komentara 9

DU
Deleted user
08:45 29.03.2014.

U Hrvatskoj je sve manje ljudi koji izlaze na birališta! Ako nas u svitu predstavlja jedna pusićka, čija stranka nije izborni prag prešla, k tome i četiri ministarstva imaju, najvažnija, zašto bismo mi izlazili na birališta?

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
08:46 29.03.2014.

A sta očekivati od drugarice Holly , pa ona naučila u partiju da se jedno priča a drugo radi, tako i ova list vraćaju birače, da mogu stavili bi i papu , samo da dobiju glasove a onda umjesto nji poslali podobne. Sramota.

Avatar gladnijura
gladnijura
09:08 29.03.2014.

Izbori su jedina mogućnost da djelujemo na vlast. Osim revolucije i ulice. A to onda obično na vlast stavlja nove tirane. Ostajanjem kod kuće, onima koji pobijede dali smo prešutnu podršku. Izađite na izbore i poništite listić. Neka se vidividi koliko je nezadovoljnih. Ako broj prekriženih nevažećih listića bude dovoljno visok, i to će imati težinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije