Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA LISTU

ORaH ima maturanta jer želi glasove mladih birača

Mihael Peklar
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
26.03.2014.
u 12:45

Mirela Holy kaže da je kritiku očekivala, no naziva licemjerjem to što se dovodi u pitanje politička aktivnost osobe koja ima pravo birati i biti birana

Pozicioniranje 19-godišnjeg maturanta V. gimnazije Mihaela Peklara na listu za Europski parlament stranke ORaH kod mnogih je naišlo na kritiku da tako mladoj osobi nije mjesto na listi te da ga je šefica ORaH-a Mirela Holy iskoristila.

Prvi nastup nije bitan

Sama Holy kaže da je kritike očekivala i poručuje da je licemjerno odricati pravo mladim ljudima da o svojim problemima govore sami, a istodobno se ne dovodi u pitanje politička aktivnost 80-godišnjaka.

– Cilj pri sastavljanju liste bio je da pokrijemo sve stanovništvo s glasačkim pravom. Mlada populacija nam je važno biračko tijelo i bitno je da kroz politiku govori o problemima jer mi ne možemo ući u njihove cipele. Licemjerno je i besmisleno kritizirati uključivanje u politiku nekoga kome smo dali pravo da bira i bude biran – kazala je M. Holy. Ravnatelj V. gimnazije, koju pohađa Peklar, Petar Mladinić drži da se u politici ne može bez mladih, no da je pitanje kada trebaju u politiku i ući. Peklara, kaže, poznaje i drži da je bolji na informatičkom području u kojem postavlja nove iskorake nego u politici.

– Nisu svi šegrti za izbore, pitanje je motiva zašto je na listi. Peklar je darovit, ima rezultate, ali na drugom području. No s političkog gledišta je možda to drugačije, možda će pridobiti mlade birače. Vidjet ćemo, u politici za sada nema iskustva – kaže Mladinić. Političkom analitičaru Davoru Gjeneru ne sviđa se što je uključivanje maturanta Peklara u politiku naišlo na kritike i što ga se ocjenjuje na temelju prvog dojma u Dnevniku 3 gdje je bilo očigledno da ima tremu.

– On je u potpuno novoj situaciji, svi smo imali probleme u prvim nastupima. Možda je on mnogo komunikativniji i spretniji, to ne možemo procijeniti na temelju prvog nastupa. Mladima treba biti sklon i ne stavljati im previsoke kriterije koje ne mogu ispuniti jer im nedostaje životno iskustvo – kaže Gjenero, kojemu je jasan i potez M. Holy.

“Peklar neće proći, ali...”

Peklar neće ući u parlament EU već je na listi da pošalje poruku mladima s obzirom na to da Holy želi da ORaH, procjenjuje Gjenero, postane građanska stranka.

– Mladi su podložni radikalizmu jer, zbog neiskustva, očekuju jednostavna rješenja i dobro je da se neka stranka počne ozbiljno obraćati mladom biračkom tijelu – tvrdi Gjenero.

>> SDP i HDZ izjednačeni, ORaH raste!

>> Holy predstavila listu za euro izbore: Najmlađi kandidat maturant V. gimnazije

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar imotska115
imotska115
13:35 26.03.2014.

Najprije dijecak mora se naucit puzat, polako hodat tek onda da bi poceo trcat. Meni ga je zao sto ga Holy gura tamo gdje jos nema iskustva. Nema sanse u EU parlamentu.

MR
MrkiMedo
15:08 26.03.2014.

Decko je pametan i darovit, ali politika se najprije pocinje uciti na lokalnom nivou, zatim se ide na vise, sve do drzavnog nivoa, a tek na kraju se moze predstavljati i cijelu zemlju na europskom planu. Vidi se da je i Holy neiskusna.

FL
feliks.lorenz.33
14:42 26.03.2014.

Očito se g. Mirela boji članova sa lažnim diplomama. Ovako će biti sigurna da diploma neće biti falsificirana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije