Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Česma SP

Prijete im otkazi i ključ u bravu, a mogli bi zaposliti još 150 ljudi

'24.02.2011., Bjelovar - Bivsi radnici tvrtke Cesma samoinicijativno zatrazili sastanak sa gradonacelnikom Antunom Korusecom (drugi s lijeva) od kojeg su zatrazili pomoc za rjesavanje njihovog statusa
'Damir Spehar/PIXSELL'
25.02.2011.
u 10:30

Zbog problema s nabavom sirovine, vlasnik Česme SP Dario Puljiz najavio gašenje proizvodnje ako uskoro ne bude dogovora s Hrvatskim šumama

Zabrinutost i ogorčenje vlada posljednjih dana među radnicima bjelovarske Česme SP, tvornice iz sastava vinkovačke Spačve. Zbog problema s nedostatkom sirovine prije dva dana zaustavljen je rad u pilani, nakon toga je 50-ak ljudi poslano na prinudni odmor. Razloga za optimizam nažalost nema ni preostalih oko 150 radnika, zaposlenih u pogonu šperploče. Ne promijenili se nešto s nabavom sirovine vlasnik Spačve Dario Puljiz najavio je potpuno gašenje proizvodnje u Bjelovaru.

Osiguran plasman

– Problem su Hrvatske šume, koje nam ne isporučuju potrebne trupce – pojasnio je Franjo Šinko, predsjednik radničkog vijeća i sindikalni povjerenik u Česmi SP, kojeg smo jučer zatekli u uredu bjelovarskog gradonačelnika, gdje je zajedno sa svojim zamjenikom Ivanovićem i regionalnim povjerenikom granskog sindikata PPDIV-a Katarajnom došao tražiti pomoć za Česmu.

Dođe li doista do gašenja proizvodnje, tvrdi Šinko, Česma SP će postati žrtva neriješenih odnosa između Spačve i Hrvatskih šuma. Dodaje da bjelovarska tvornica nema dugova prema Hrvatskim šumama te ne zaslužuje da je se kažnjava zbog Spačvina duga. Da stvar bude apsurdnija, dodaje, imaju osiguran plasman za cjelokupnu proizvodnju do lipnja, od čega čak 90 posto ide za izvoz. Najveći problem su, kaže, trupci prve klase, koji već dugo ne završavaju u bjelovarskoj tvornici. Hrvatske šume uglavnom im isporučuju lošiju kvalitetu zbog čega trpe zastoje u proizvodnji.

Nova radna mjesta?

Pomoć i posredovanje u rješavanju problema s Hrvatskim šumama od gradonačelnika je zatražio i direktor Česme SP Mario Vučko.

– Očekujemo od lokalne zajednice da nam pomogne u pregovorima s Hrvatskim šumama, tim više što bi pokretanjem proizvodnje furnira mogli zaposliti još oko 150 radnika – rekao je Vučko, napominjući da su stari dug reprogramirali i da danas funkcioniraju po sistemu "plati i vozi". Gradonačelnik Korušec, potvrđujući interes Grada da se zadrži proizvodnja i očuvaju radna mjesta, obećao je pomoć.

– Uputio sam pismo odgovornima u Hrvatskim šumama, upozorio na problem i upozorio na potrebu očuvanja proizvodnje – rekao je Korušec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije