Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Prije 22 godine samostalnost RH priznale su države EU

zastava
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
15.01.2014.
u 07:41

Hrvatska je samostalnost proglasila istoga dana kada i Slovenija. Bilo je to 25. lipnja 1991.

Danas se navršavaju točno 22 godine od kada je hrvatsku samostalnost priznalo 12 članica Europske unije te još osam drugih zemalja (Austrija, Bugarska, Kanada, Malta, Mađarska, Norveška, Poljska i Švicarska).

RH je samostalnost proglasila istoga dana kada i Slovenija. Bilo je to 25. lipnja 1991., a obje su se države dan poslije međusobno priznale. Litva nas je priznala mjesec i pol poslije toga, odnosno 30. srpnja, dok je priznanje Ukrajine, Latvije, Njemačke i Islanda uslijedilo u prosincu 1991. Island je tako 19. prosinca postao prva članica NATO-a koja je priznala samostalnost RH. Istog je dana priznanje najavio i Vatikan, a ispunio ga je 13. siječnja 1992.

Nakon toga uslijedila su priznanja i drugih zemalja. Najprije tadašnjih članica EU, a zatim i ostalih. Do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. U veljači je stiglo i priznanje Rusije, a SAD se popisu pridružio tek 7. travnja. Do 31. prosinca 1995. priznale su nas 124 države.

 

 

>>Svijet, Europa i regija rastu, Hrvatska će se oporaviti 2015. zahvaljujući EU fondovima

Komentara 8

VE
verakruz
09:06 15.01.2014.

E moj Večernji!!! Ovo vam je tek peta vijest u rubrici vijesti... Zar vam obljetnica priznanja Republike Hrvatske tako malo znači???

DR
dragica949
10:17 15.01.2014.

Od tih dana ponosa i slave,kad smo disali kao jedan ,vjerovali da ćemo konačno biti gospodari svoje budućnosti i kreatori boljeg sutra za našu djecu, gledaj nas danas,22 godine poslije.Nikad razjedinjeniji,nikad besperspektivniji,nikad toliko puni mržnje jedan prema drugome,opljačkani,jadni.Sad,kad nemamo dežurne krivce za svoje nedače,jug zemlje mrzi sjever,a istok mrzi zapad.Od svih parametara,jedino nam je u porastu broj korisnika pučkih kuhinja.Nisam nikad nislila da će biti lako,ali nisam ni mislila da će biti tako.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:56 15.01.2014.

pitanje tko je i kada priznao Srbiju? i dali je Srbija uopce Drzava ako ju nitko nije priznao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije