Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eva Nahir (95) iz Izraela

Preživjela holokaust i robijala na Golom otoku, a sada je prva počasna građanka Čakovca

Eva Nahir
Foto: Darko Pavičić
1/5
19.05.2014.
u 13:06

Punih 60 godina živi u Izraelu, u kibucu Shaar Haamaqim, gdje se unatoč poznim godinama i dalje bavi humanitarnim radom. Ovaj tjedan dolazi u Čakovec

Eva Nahir (95), rođena Kelemen, postala je prva počasna građanka Grada Čakovca u povijesti!

Gradsko vijeće odlučilo je da se medalja počasne građanke uruči toj rođenoj Čakovčanki s fascinantnim životnim putem, koja već punih 60 godina živi u Izraelu, u kibucu Shaar Haamaqim, između Nazareta i Haife. Kao Židovka preživjela je holokaust, a nakon Drugog svjetskog rata nju i supruga proganjala je komunistička vlast, zbog koje je i robijala na zloglasnom Golom otoku.

Foto: Darko Pavičić

Foto: Darko Pavičić

Njezini roditelji doselili su se u Čakovec iz Velike Kanjiže i otvorili prvu prodavaonicu pomodne robe. Eva je rođena 1918., u Čakovcu je živjela do početka Drugog svjetskog rata, kad se udala i odselila u Srbiju. Roditelji su joj, kao i brojni međimurski Židovi, stradali u plinskoj komori u Auschwitzu. Supruga Radoslava Panića Udba je u Beogradu uhitila pod optužbom da je informbiroovac, a u listopadu 1951. uhićena je i ona, te poslala na Goli otok.

Suprug se objesio u istražnom zatvoru. Godine 1954. s kćeri odlazi u kibuc Shaar Haamaqim, u koji su nakon rata doputovali brojni Židovi s područja bivše Jugoslavije. Počela se baviti dobrotovornim radom. Drugi put se udala za agronoma Moshu Nahira. Prije dvije godina zatražila je povrat poslovnog prostora njezinih roditelja u Ulici kralja Tomislava u Čakovcu, odazvavši se tako pozivu predsjednika Ive Josipovića koji je za posjeta Izraelu govorio o povratu oduzete imovine žrtava holokausta.

- Njenom je inicijativom uspostavljen i prijateljski odnos Čakovca i grada Kiryat Tivona, smještenog blizu kibuca u kojem živi. Svojim podrijetlom, samoprijegovorom i nesebičnim radom, pozitivnoj naravi i nepresušnom energijom zavrijedila status počasne građanke - obrazlaže gradonačelnik Stjepan Kovač. Vijest da je Eva Nahir prva počasna građanka Čakovca s oduševljenjem je dočekana u Židovskoj općini Čakovec, koja ove godine obilježava 70. obljetnicu odvođenja Židova iz Međimurja i okolice u nacističke logore.

Foto: Darko Pavičić

Foto: Darko Pavičić

- Zbog životnog puta i povijesti gospođa Eva nagradu je zaslužila. Vrlo je pozitivna i dobra osoba, koja je aktivno sudjelovala u povezivanju Čakovca s Kiryat Tivonom. To je na neki način i počast cjelokupnoj židovskoj zajednici koja je značajno doprinijela razvoju Čakovca - kaže liječnik Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec.

Točnih podataka o broju stradalih međimurskih Židova nema, no pretpostavlja se da ih je ubijeno između 700 i 800. - Točnije bi možda bilo reći da ih je u logore odvedeno više od 80 posto. U Međimurje su ratnih godina dolazili Židovi iz drugih krajeva jer je ovdje bila bolja situacija nego drugdje. Ljudska prava bila su im oduzeta, ali nije bilo fizičkih likvidacija kao drugdje. Sve do 1944., kad su odvedeni u logore - dodaje Pal, koji otkriva da bi E. Nahir ovog tjedna trebala doputovati u Čakovec i sudjelovati u obilježavanju 70. obljetnice stradanja Židova iz Međimurja.

Foto: Darko Pavičić

Foto: Darko Pavičić

>>Eva Nahir: Stižem u Čakovec po dućan svojih roditelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije