Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažna udruga

Prevaranti haraju, skupljaju pomoć za djecu, gluhonijeme... Policija: 'U Čakovcu smo uhvatili ženu (39)'

Novčanice eura
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/2
09.11.2023.
u 10:43

U udrugama upozoravaju da svatko tko želi prikupljati novac u dobrotvorne svrhe mora za to ishoditi rješenje

Policija u Varaždinu traži prevaranta koji je 86-godišnjaku ukrao 200 eura. Pokazao mu je papir na kojem je pisalo da prikuplja donacije za gluhonijemu djecu. Starac mu je dao 15 eura, no nepoznati je tražio još pa su se dogovorili da će mu 86-godišnjak dati još pet eura. Kako nije imao sitnog novca, predao mu je novčanicu od 200 eura, a nepoznati je muškarac s tom novčanicom pobjegao.

Građani prijavljuju i da se u gradovima skuplja novac za Nacionalnu udrugu za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu, odnosno za otvaranje "međunarodnog centra", bez navođenja osobe za kontakt, adrese i bilo kakvih drugih podataka. Neki su pokušali dati pet eura, no rečeno im je da je najmanja donacija – deset eura. Mnogi su dali po 40, 50 pa čak i 80 eura. Za istu svrhu, s istim papirom, donacije su se skupljale i prije nekoliko godina u Zagrebu, a pokazalo se da je riječ o nepostojećoj udruzi i da je žig bio lažan.

U udrugama upozoravaju da svatko tko želi prikupljati novac u dobrotvorne svrhe mora za to ishoditi rješenje. Za svaku pojedinu humanitarnu akciju otvara se, pojašnjavaju stručnjaci, poseban račun na kojem se mogu pratiti prihodi i rashodi sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji, a koji nije redovni račun organizatora.

VEZANI ČLANCI: 

Humanitarna akcija je vremenski ograničeno, organizirano prikupljanje humanitarne pomoći. Fizičke i pravne osobe ne mogu je organizirati radi prikupljanja pomoći za svoje osobne potrebe, podmirenja troškova redovnog poslovanja, plaće i režije. Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju provođenja humanitarne akcije podnosi se najmanje 15 dana prije planiranog početka humanitarne akcije, a u kraćem roku ako to zahtijevaju izvanredne okolnosti.

Ovih dana objavljena je presuda za nezakonito skupljanje pomoći za stradale u potresu. Na osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, na Općinskom sudu u Čakovcu zbog prijevare je osuđen Igor Š. On je od 29. prosinca 2020. do 13. siječnja 2021. na Facebooku na lažnim profilima "Miroslav Pintarić" i "Podrška Miroslavu" objavio tekstove u kojima je tražio uplate novčanih sredstava na bankovni račun u svom vlasništvu, lažući da prikuplja donacije za štete uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke županije. Uspio je skupiti oko 300 eura prije nego što je razotkriven. Desetak građana uplatilo mu je donacije. Neće morati u zatvor ako u roku dvije godine ne počini novo kazneno djelo i nadoknadi štetu počinjenu kaznenim djelom. 

U krugu Županijske bolnice u Čakovcu 39-godišnja rumunjska državljanka je od prolaznika tražila novčanu milostinju i pritom lažno navodila kako prikuplja donacije za "Nacionalnu udrugu za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu". Policijski službenici od rumunjske državljanke oduzeli su protupravno prikupljeni novac.

- Zbog prosjačenja te time počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, okrivljena je kažnjena novčanom kaznom te joj izrečena mjere opreza zabrane posjećivanja područja grada Čakovca. Upozoravamo građane da se u posljednjih nekoliko dana na području Čakovca i Preloga pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te pritom predočuju lažne iskaznice. Naglašavamo, kako su lažna prikupljanja donacija izvrstan paravan za činjenje kaznenih djela protiv imovine. Tako je na području Čakovca početkom rujna ove godine nepoznati mlađi muškarac prišao 21-godišnjakinji, predstavljajući se kao gluha osoba te pritom tražeći novčanu donaciju. Nakon što mu je oštećena predala manji novčani iznos, iskoristio je prigodu te joj iz novčanika ukrao nekoliko stotina eura. Također, slični slučajevi prikupljanja lažnih donacija i pritom činjenja kaznenih djela, evidentirani su i na području grada Varaždina te okolnim županijama - kažu u policiji.

 

VIDEO: Pogledajte kako se povlači Coca Cola iz trgovina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije