Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA FRANAK:

'Pretvaranje kredita iz CHF u kune i dalje je najbolja opcija'

Božo Ivošević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
26.01.2015.
u 18:00

Božo Ivošević iz Udruge Franak: Podstanarstvo u vraćenim stanovima rješenje je samo za najugroženije

Zadovoljstvo članova Udruge Franak nakon sastanka s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem nije proizašlo iz pronalaska zajedničkog rješenja, nego iz činjenice da ih je konačno – primio na razgovor.

– Nismo razmatrali nikakve modele, ovo je bio tek preliminarni razgovor na kojem nam je guverner obećao pomoć vezanu uz dobivanje podataka koje trebamo. Guverner nije svjestan situacije u kojoj su dužnici i mi ćemo mu pomoći da je shvati. Ali i dalje ostajemo pri zahtjevu za konverziju kredita u francima, a ako je moguće i eurima, u kune po tečaju koji se primjenjivao u trenutku ugovaranja kredita – poručuje Božo Ivošević, član Udruge Franak kojega je predsjedništvo ovlastilo da govori u njihovo ime, dok su oni uzeli predah i analiziraju moguće opcije. Ivošević objašnjava i da Franak ideju koja uključuje podstanarstvo u stanu koji dužnik “vraća” banci smatra opcijom samo za najbeznadnije slučajeve, one koji ne mogu plaćati ni nesporni dio kredita i koji bi bili u problemima i da se nisu zadužili u ovoj valuti.

– To bi bila pomoć samo za najugroženije, da njih i njihove familije ne izbace iz stana. Za sve ostale trebamo dugoročno i kvalitetno rješenje u našu korist, ali ne na štetu poreznih obveznika – ističe, napominjući da bi se rješenje trebalo moći primijeniti i na dužnike u eurima, dogodi li se i njima sličan problem. Kaže da je svrha valutne klauzule po Zakonu o obveznim odnosima zaštita vrijednosti potraživanja, a u njihovu je slučaju iskorištena za povećanje potraživanja jer razdoblje u kojem su otplaćivali kredit nije nimalo utjecalo na smanjenje duga, nego je glavnica rasla.

– Po svim modelima koji se predlažu, mi ne znamo koliko ćemo vratiti. Želimo znati kolika nam je glavnica: kad smo dizali kredit, dobili smo kune, zarađujemo kune i vraćamo ga u kunama. Nismo mi krivi što je franak rastao, a za ovu situaciju krive su banke i HNB. Posao banaka je procjena rizika, a HNB je stajao po strani i nije upozoravao dužnike kako je to, primjerice, radila središnja banka Austrije – kaže Ivošević te dodaje da Udruga traži osnivanje radnog tijela u kojem bi zajedno s predstavnicima Ministarstva financija i HNB-a tražili rješenje, ako treba i svakodnevno.

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
23:38 26.01.2015.

Najbolje bi bilo da porezni obveznici odplate te kredite a banke i dužnici da budu zadovoljni.

DU
Deleted user
07:35 27.01.2015.

Volim kada se piše da porezni obveznici trebaju platiti te kredite. Velike riječi bez značenja. Ako ima šezdeset tisuća tih kredita puta bar 1,5 je oko 100000 tisuća ljudi u užoj obitelji koji rade i plaćaju porez, plus bar još dva puta toliko članova šire obitelji kao što su roditelji tih korisnika kredita. I sada ako više od četvrt milijuna onih koji plaćaju porez nije dovoljno da se taj problem riješi, neznam šta još teba.

IZ
izzzy
13:58 27.01.2015.

@navijač.. pa porezni obveznici su već platili te kredite uz pomoć vladajućih.... sjeti se da zakoni prisiljavaju ljude da koriste bankarske usluge .. bilo plaća bilo honorar bilo naknada, moraš otvarati minimalno tekući račun za čije vođenje se naplaćuju pretjerano visoke naknade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije