Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNI KONZERVATOR

Pretres ureda i doma: Na meti EPPO-a i jedan od najbližih suradnika ministrice kulture?

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
16.02.2024.
u 13:26

EPPO je sam ranije potvrdio kako se istražuje nekoliko hrvatskih državljana, a neslužbeno se doznaje kako je na meti europskih istražitelja i Davor Trupković, glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva

Nakon što je policija danas po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture te nastavila s prikupljanjem dokumentacije oko nezakonitosti koje su se provodile na Geodetskom fakultetu, oglasila se i sama ministrica Nina Obuljen Koržinek na izvanredno sazvanoj presici. EPPO je i sam ranije potvrdio kako se istražuje nekoliko hrvatskih državljana, a Jutarnji list neslužbeno je doznao kako je na meti europskih istražitelja i jedan od najbližih suradnika ministrice.

>> FOTO Pretres stana bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
1/12

Novinari su Obuljen Koržinek pitali je li na meti istražitelja i njen suradnik, na što ona nije odgovorila te se pozvala na tajnost izvida o kojima nije ovlaštena govoriti, dodajući kako ''svi i dalje rade u Ministarstvu''. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak, vezano uz pretragu Ureda europskog javnog tužitelja u Ministarstvu kulture, da joj je u interesu da se sve utvrdi te da će, ako je netko zloupotrijebio nešto za svoju korist, i odgovarati.

Ministrica je na konferenciji za novinare koju je održala nakon što je EPPO priopćio da su pretraživali Ministarstvo kulture u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u subvencijske prijevare i korupciju na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ponovila da se radi o slučaju angažiranja tog fakulteta za 3D snimanje kulturne baštine oštećene u potresu. 

"Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao proces, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili. Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. U interesu mi je da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će", rekla je Obuljen Koržinek 

Naglasila je da je sve plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena sredstva iz EU te se to ne nalazi ni u jednom revizijskom ni u periodičnom izvještaju koje je Ministarstvo slalo.

"Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realizirali smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro", dodala je.

Ustvrdila je da po onome što je vidjela iz priopćenja da europski istražitelji očito istražuju na Geodetskom fakultetu moguće subvencijske prijevare. "Što se tiče Ministarstva kulture i medija, u ovom slučaju nije riječ o europskim, nego o nacionalnim sredstvima. Međutim,u interesu mi je kao ministrici, bez obzira na to radi li se o europskim ili nacionalnim sredstvima, da se istraži na koji način se postupa", istaknula je.

Obuljen Koržinek napomenula je da se tu ne radi o istrazi već izvidima koji su tajni, a sve ono što treba reći "reći će oni koji imaju informacije".  "Mi dostavljamo sve dokumente koje traže, kao Ministarstvo reagirali smo vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost. Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima, bili smo u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada nestabilni, ukloniti ih, ispriječiti štetu za zdravlje i živote ljudi", dodala je. 

Komentara 1

LL
lijepa_li si
13:35 16.02.2024.

nije li filipović odletio zbog rabota svog suradnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije