Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na presude

'Presude Stanišiću i Simatoviću ne donose nikakav preokret'

Stanišić Simatović (1)
Reuters/PIXSELL
03.06.2013.
u 08:36

Haaški sud ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj – podsjeća Varadi dodajući kako bi javna rasprava pred sudom u Haagu stvorila dodatne napetosti jer bi branitelji obje strane govorili o genocidu

– Oslobađajuće presude bivšim čelnicima srpske Državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju neće imati nikakvog utjecaja na spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu – izjavio je za beogradski dnevnik Danas akademik Tibor Varadi, bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

– Mislim da one ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu kako bi taj spor trebalo riješiti izvansudskom nagodbom. Ponovio bih, a to sam više puta govorio, nadležnost suda ograničena je na genocid. U Hrvatskoj su počinjena teška kaznena djela protiv Hrvata, počinjena su teška kaznena djela i protiv Srba, pa i drugih, no ta nedjela ne dostižu prag genocida.

Haaški tribunal ne samo da nije nikoga osudio već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj – podsjeća Varadi dodajući kako bi javna rasprava pred sudom u Haagu stvorila dodatne napetosti jer bi branitelji obje strane govorili o genocidu, a to bi prenosio tisak. Govoreći o oslobađanju Gotovine, Varadi je rekao kako su takvi slučajevi poznati, ali kada sud dobije nove činjenice i u žalbenom postupku utvrdi kako netko ipak nije počinio djelo za koje je osuđen prvostupanjskom presudom.

– U slučaju Gotovine – pa i u nekim drugim slučajevima – dramatično drukčija žalbena odluka nije se oslanjala na bitno drukčije činjenice nego na drukčije viđenje uglavnom istih činjenica. Koliko vidim, ta promjena percepcije, posebno u smislu odgovornosti onih koji nisu neposredni počinitelji, utjecala je na i odluke kojima su oslobođeni Stanišić i Simatović – objašnjava Varadi.

>>DORH zatražio dokumentaciju sa suđenja Stanišiću i Simatoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije