Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živo ispred Vlade

Prepilili zlatnu kravu zbog davanja autocesta u koncesiju

muuuu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
23.01.2014.
u 13:37

Ovo je samo jedna akcija koja ide prema cilju zaustavljanja Vlade da autoceste da u koncesiju radi krpanja proračuna i otplaćivanja samo dijela duga, rekao je Stanić

Živo je danas bilo ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, na kojem je napravljena predstava u sklopu prosvjeda protiv davanja autocesta u koncesiju, a malo je pomutnje vikanjem izazvao i nepoznati muškarac, kojeg je odvela policija. Prvo su predstavnici sindikata i nevladinih udruga ispred Vlade donijeli zlatnu kravu načinjenu od stiropora te su je prepilili ručnom pilom.

– Ovo je samo jedna akcija koja ide prema cilju zaustavljanja Vlade da autoceste da u koncesiju radi krpanja proračuna i otplaćivanja samo dijela duga autocesta. Ovim performansom želimo pokazati da se ne isplati ubijati kravu zbog jednog šnicla. Krava je zlatna, to je zlatna koka koja dugoročno može donositi korist Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je dodao da će organizirati referendum ako Vlada ne odustane od koncesija.

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever rekao je da ovaj prosvjed ima i širu dimenziju, protivljenje rasprodaji državne imovine.

– Građani postaju taoci nesposobnih politika prije, ali jednako tako i ove vlasti koja je naslijedila prethodnike. Neprihvatljivo je da nešto što su generacije prije nas stvarale rasprodaju radi krpanja rupa u proračunu i vlastite nesposobnosti – rekao je Sever.

Da je politička elita u proteklih 20 godina dokazala da nije u stanju upravljati javnom infrastrukturom i javnim dobrom u korist građana, smatra Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

- Svođenje mogućnosti razvoja Hrvatske na dva modela, privatizaciju s jedne strane i političku korupciju i pljačku s druge je neprihvatljivo. Potreban je novi model upravljanja javnim dobrom koji nije vezan za političku kontrolu, nego za javnu kontrolu - naglasio je Celakoski.

Nepoznati muškarac prekinuo je sam početak konferencije za medije povicima "Operacija King Kong je gotova", "Prvi, drugi i tako dalje... pretvorba, privatizacija...vijest dana!" i "Bomba je u katedrali!". Nakon što je nekoliko puta ponovio te teško povezive rečenice, u pratnji policije napustio je Markov trg.

>> Zašto vlast taji odluke o autocestama i Petrokemiji

Komentara 15

KR
krka
13:41 23.01.2014.

koncesija auto-cesta=ubijanje junice da naprave odrezak!!!! dokle, drugovi sa Trga Sv. Marka mislite raditi budale od ovih građana?

MO
moskito
13:49 23.01.2014.

Vladi savjet ; prste sebi od svega sto je Hrvatsko. Nece dugo cekati, narod Hrvatski ce ih sa metlama istjerati iz fotelja , sabora i ostalih ustanova koje su zasjeli lazima i laznim obecanjima. Trebao bi se svaki gradanin nase Hrvatske ustati i reci konacno ; ovo je Hrvatska zemlja i dosta, a ako zele sto trgovati kao kriminalci neka idu u srbiju.

NS
nemoralni sindikalac
17:47 26.01.2014.

Samo za neupućene je ovo borba za neke više interese. Ova skupina predvođena Mijatom Stanićem (blagajnici koji za vrijeme radnog vremena rade od 5 do 30 minuta i za to primaju plaću 7 do 8 tisuća kuna) bori se za osobne interese. Ima dosta simbolike u ovom performansu, jer izabrali su zlatnu kravu muzaru koju sisaju već godinama. Kada bi pravna država funkcionirala samo jedan dan oni bi završili u Remetincu, a ne izvodili gluposti. Sindikalac Kasunić je za privatne potrebe krao motornu pilu iz baze Brinje, pa je nejasno zašto zlatnu kravu pile ručnom, a ne motornom pilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije