Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 86. GODINi

Preminuo T. Mazowiecki, prvi poljski postkomunistički premijer

mazowiecki
Reuters/PIXSELL
28.10.2013.
u 10:38

Mazowiecki je bio jedan od predvodnika pregovora između komunističkih vlasti i oporbe koji su doveli do mirne tranzicije

Tadeusz Mazowiecki, prvi poljski premijer nakon pada komunizma, preminuo je danas u dobi od 86 godina, javljaju poljski mediji. Mazowiecki je bio premijer od 1989. do 1991. godine.

Mazowiecki je bio jedan od predvodnika pregovora između komunističkih vlasti i oporbe koji su doveli do mirne tranzicije na liberalnu demokraciju 1989. godine. Ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski nazvao ga je "jednim od očeva poljske slobode i nezavisnosti".

Bio je savjetnik oporbenom sindikalnom vođi Lechu Wałęsi, a 1981. godine postao je prvi urednik oporbenog tjednika Solidarnost, koji je zabranjen krajem iste godine. Zbog svojih oporbenih aktivnosti Mazowiecki bio je i u zatvoru, a pušten je u prosincu 1982.

U kolovozu 1992. imenovan je specijalnim izaslanikom UN-a u tada ratom pogođenu BiH. Dao je ostavku 1995. godine jer svjetske sile nisu reagirale na teške zločine počinjenje u tom ratu, a pogotovo na genocid u Srebrenici.

>> Lech Walesa: Papa srušio komunizam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije