Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na liječenju u londonu

Preminuo predsjednik Zambije, popularni 'Kralj kobri'

Michael Sata
Foto: Press Association/Pixsell
29.10.2014.
u 16:00

Dužnost predsjednika Zambije do sljedećih predsjedničkih izbora koji bi se prema ustavu trebali održati unutar 90 dana biti će Guy Scott

Predsjednik Zambije Michael Sata preminuo je u utorak navečer Londonu u 77. godini života nakon što je podvrgnut liječenju protiv za sada neimenovane bolesti.

Strani mediji javljaju da je preminuo nakon ''iznenadnog povećanja otkucaja srca''. Uz njega su u posljednjim trenucima bili supruga i sin, piše BBC.

Poznat po oštrom jeziku, predsjednik nazvan ''Kralj kobri'' došao je na vlast u rujnu 2011. godine pobijedivši Rupiahu Bandu čija je stranka bila na vlasti punih 20 godina.

Njegova smrt nastupila je nedugo nakon što je Zambija obilježila 50. obljetnicu neovisnosti od Velike Britanije.

Privremeni predsjednik Zambije do sljedećih predsjedničkih izbora, koji bi se prema ustavu te zemlje trebali održati unutar 90 dana, bit će Guy Scott, javlja CNN. Scott će time postati prvi bijeli čelnik neke države u Subsaharskoj Africi od apartheida. Potpredsjednik Zambije Scott je inače postao prije 3 godine.

>>Preminuo Nelson Mandela

>>Afrika na rubu propasti ili zašto Bono Vox nije nova Majka Tereza

Komentara 2

HR
HR4ever
09:47 29.10.2014.

Cudno novinarstvo........Naglasak na "Kralj kobri",a ni slova zasto je tako nazvan....

RA
ranko75
10:57 29.10.2014.

Kenet Kaunda je bio zakon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije