Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
85-godišnjak iz Vukovara

Preminuo Marijan Živković, otac čija su dva sina poginula za stvaranje neovisne Hrvatske

Vukovar: Marijan Živkovi? tvrdi da ?e prvi skinuti ?irili?nu tablu
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
10.03.2024.
u 14:57

Marijan i njegova žena Marta su se vratili u Vukovar s ciljem da pronađu posmrtne ostatke sina i da mu imaju gdje zapaliti svijeću, ali to nisu uspjeli

U petak je u Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veteran Pakrac preminuo Marijan Živković (85). Živković je Vukovarac koji je u obranu Vukovara aktivno se uključio sa svoja tri sina od kojih su njih dvojica, Nikola i Marko, smrtno stradali. Do svoje smrti čika Marijan, kako su ga zvali Vukovarci, nije pronašao posmrtne ostatke sina Nikole koji je imao svega 26 godina kada je stradao u zasjedi. Poznato je i kako mu je drugi sin Marko bio je vojni pilot JNA koji se po izbijanju Domovinskog rata aktivno uključio u obranu Vukovara. Marko je bio jedan od onih koji su organizirali zrakoplovni vod koji su na neprijateljske vojnike bacali bombe, ali i tim putem su dostavljali humanitarnu pomoć za potrebe civila, ranjenika i osoblja u vukovarskoj bolnici, ali i branitelja. Marko je tijekom jednoga od borbenih letova poginuo 2. prosinca 1991. godine kada je imao 32 godine. Po njegovom imenu nazvana je i vojna zrakoplovna baza na Plesu. Marko Živković je pokopan na Mirogoju jer su u Zagrebu ostale živjeti njegova supruga i kći.

Marijan Živković je bio iznimno ponosan na svoje poginule sinove i uvijek ih je spominjao u svojim izjavama medijima. Čika Marijan je aktivno radio na otkrivanju sudbina nestalih, ali je hrvatskoj javnosti postao prepoznatljiv kada je u rujnu 2013. godine čekićem razbijao dvojezičnu ploču koja je bila postavljena na pročelje Policijske postaje Vukovar. I protiv njega, kao i protiv ostalih osoba koje su sudjelovale u razbijanju dvojezičnih ploča, se sudilo, ali on se nikada nije pokajao za taj čin. Na kraju je, poslije više godina suđenja, 2019. godine sudski postupak protiv njega obustavljen.

- Moja dva mrtva sina nisu se borila za ovakvu državu. Neka me osude, idem u zatvor, bit ću bliži svojim sinovima – riječi su čika Marijana u vrijeme vođenja sudskog postupka protiv njega. Marijan i njegova žena Marta su se vratili u Vukovar s ciljem da pronađu posmrtne ostatke sina i da mu imaju gdje zapaliti svijeću, ali to nisu uspjeli. Njihovi prijatelji kažu kako se Marta i Marijan nikada nisu oporavili od smrti sinova, a najviše ih je boljelo što nisu imali gdje zapaliti svijeću sinu Nikoli. U izjavi medijima zorno su se prisjećali posljednjeg susreta sa sinom koji je poginuo nekoliko dana kasnije braneći svoj grad.

Prema najavama pokop Marijana Živkovića bit će u utorak 12. ožujka, u 14 sati, na Novom groblju Dubrava u Vukovaru.

GALERIJA Srušen je posljednji trag bivšeg hotela Marjan u Splitu

Vukovar: Marijan Živkovi? tvrdi da ?e prvi skinuti ?irili?nu tablu
1/13
Ključne riječi

Komentara 7

PR
pritiskovic
16:21 10.03.2024.

Počivao u miru.

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
16:13 10.03.2024.

Upravo sam sokiran da se na ovom ekstremno ljevicarskom portalu uspijela naci ovakva vijest

Avatar Heisenberg
Heisenberg
15:24 10.03.2024.

Slava mu! Ostat će zapamćen po razbijanju ćirilične ploče, isto što bih i sam uradio ! Respekt. Ćirilica nikada u Vukovaru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije