Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT PREDSJEDNIKA

Preminuo je predsjednik koji je vodio Indoneziju kroz demokratizaciju

Foto: IRENE BARLIAN/REUTERS/PIXSELL
12.09.2019.
u 14:01

Habibie, demokratizator Indonezije i jedna od najvoljenijih političkih kultura u toj državi pokopan je u utorak u svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovale tisuće.

Bivši indonezijski predsjednik B.J. Habibie preminuo je u 83. godini života, piše Reuters. Pokopan je u Memorijalnom parku Kalibata u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, u procesiji kojoj je prisustvovalo tisuće ljudi. Procesiju je vodio predsjednik Joko Widodo piše Reuters.

Habibie je bio treći indonezijski predsjednik. Došao je na vlast 1998. nakon što je Suharto, diktator koji je vladao Indonezijom 32. godine, ustupio s vlasti. Iako je bio dio Suhartove militarističke vlade, Habibie je nakon dolaska na vlast demokratizirao državu kroz niz reformi, prekinuo je institucionalnu diskriminaciju nad kineskom nacionalnom manjinom te je dozvolio učenje i govorenje mandarinskog jezika te korištenje kineskih imena koji su bili zabranjeni u prijašnjoj vladi. Oslobodio je političke zatvorenike i omogućio slobodu tiska. Također bio odgovoran za provođenje financijskih reformi koje je izdao međunarodni monetarni fond uslijed financijske krize. Te reforme su u početku bile nepopularne, ali su snizile inflaciju, koja je u to vrijeme bila 80%, i stabilizirao rupiah (indonezijsku valutu). 

Foto: GARRY LOTULUNG/REUTERS/PIXSELL

Propisao je referendum 1999. godine kojim je nekadašnja portugalska kolonija, Istočni Timur, oslobođen od Indonezije. Istočni Timur je bio aneksiran 1976. nakon invazije u prosincu prethodne godine.

Habibie se također jako zalagao za razvoj indonezijskog tehnološkog sektora, koji je sada jedna od najvećih grana njihove ekonomije, i čak je probao razviti zrakoplovnu industriju.

Unatoč tome što je bio predsjednik samo 17 mjeseci Habibie je uveo mnoge promjene i potpuno preobrazio državu. Predsjednik Widodo ga je opisao kao oca indonezijske tehnologije, a malezijski premijer Mahathir Mohamad opisao je Habibiejevu smrt kao velik gubitak. 

No većina ljudi pamti Habibieja po njegovom braku za Hasri Ainun Habibie, čija je romantična priča uprizorena u čak dva filma. Hasri je preminula 2010. godine. 

'Njihova ljubav je legendarna' piše Kornelius Purba, kolumnist za Jakarta Post povodom Habibiejevog sprovoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije