Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDA KORPORACIJA

Preminuo slavni 'Neutron Jack', menadžer koji je promijenio poslovni svijet 20. stoljeća

Jack Welch
Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.03.2020.
u 20:34

Jack Welch, bivši izvršni direktor tvrtke General Electric Co, kojoj je stekao ugled i slavu 80-ih i 90-ih godina pretvorivši taj konglomerat u najvredniju javnu tvrtku u SAD-u, preminuo je u ponedjeljak u 84. godini života, priopćila je kompanija.

Welch je vodio GE od 1981. do 2001., uvelike proširivši carstvo i bogatstvo kompanije, što ga je učinilo legendom u korporativnom svijetu u vrijeme ere Ronalda Regana i poslije.

Poznat kao "Neutron Jack" zbog ukidanja tisuća radnih mjesta, Welch je kupovao i prodavao poslovne jedinice šireći tog industrijskog diva na financijske i savjetodavne usluge. Pod njegovim vodstvom, tržišna vrijednost GE-a je narasla s 12 na 410 milijardi eura i to ga je učinilo ikonom u svijetu poslovnih čelnika njegovog doba.

"Pola stoljeća Jack je bio samo srce GE-a. Preoblikovao je našu kompaniju i cijeli poslovni svijet", kazao je izvršni direktor kompanije Lawrence Culp.

Predsjednik Donald Trump je istaknuo da "nije bilo korporativnog čelnika kakav je bio Neutron Jack". "Bio mi je prijatelj i podržavao me. Zajedno smo sklopili sjajne poslove", kazao je Trump.

Thomas Cooke, profesor Poslovnog fakulteta McDonough na Sveučilištu Georgetown, kazao je da "kada se napiše knjiga o poslovnim čelnicima u ovom stoljeću, Jack Welsh će biti pri samom vrhu".

"Ono što je on učinio kao čelnik GE-a je izuzetno", rekao je Cooke. 

Welch se zaposlio u kompaniji 60-ih godina prošlog stoljeća i napredovao je do samog vrha GE-a. Welch je diplomirao kemijsko inženjerstvo na sveučilištu Massachusetts, a magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Illinois 1960.

Napisao je i dvije knjige: "Winning" 2005. i "Jack: Straight from the Gut" 2001.

U prvoj knjizi je napisao: "Prije nego postanete čelnik, uspjeh se svodi na razvoj samoga sebe. Kada postanete 'lider', uspjeh je da omogućite i pridonesete razvoju drugih".

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
08:04 03.03.2020.

Pa on je upropastio GE. Jedini dio koji ima dobit je proizvodnja mlaznih Odjel za proizvodnju gasnih turbina je izbačen iz Pakistana nakon velike havarije na njihovoj turbini. Posao je dobio Siemens.

Avatar southman
southman
07:57 03.03.2020.

U HR lideri najprije eliminiraju sve oko sebe tko iole nešto zna, onda maznu lovu i ostave kompaniju u rasulu. Nakon " uspješno " obavljenog posla preuzmu voditi drugu kompaniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije