Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaje proizvodnja

General Electric otpušta još 130 radnika, uglavnom inženjera

13.12.2017.
u 21:00

General Electric planira u idućih pola godine, kažu nam u sindikatu, otpustiti čak 4551 radnika zaposlenog u svojim tvrtkama u Europi, od čega 130 radnika u karlovačkoj tvornici.

Iako je Damir Vranić, direktor karlovačke podružnice tvrtke General Electric, na ovogodišnjoj dodjeli Zlatne kune za najuspješniju veliku tvrtku u Karlovačkoj županiji, sa 720 zaposlenih, za velike investicije i uspješno restrukturiranje provedeno lani, kazao da tvrtka ne planira otpuštati radnike, ispostavilo se da vlasnik ne misli tako.

General Electric planira u idućih pola godine, kažu nam u sindikatu, otpustiti čak 4551 radnika zaposlenog u svojim tvrtkama u Europi, od čega 130 radnika u karlovačkoj tvornici. Riječ je mahom o inženjerima, dakle odjelu razvoja, koji su bivšem Alstomu osigurali niz priznanja za uspješne inovacije prepoznate i u svijetu. No, GE-u odjel razvoja s inženjerima nije potreban.

Ostajemo u Karlovcu

– S obzirom na izazovno tržište, GE Power radio je na smanjenju troškova realizacije planova za 2017. godinu, zadržavanju konkurentnosti na globalnom tržištu alternativnih i obnovljivih izvora energije te pripremama za 2018. godinu. Kako bismo optimizirali GE Power, predlažemo niz promjena s ciljem unapređenja produktivnosti, a u svjetlu postojećih i očekivanih vrlo izazovnih tržišnih uvjeta.

Predložene promjene povećat će razinu konkurentnosti kako bismo bolje odgovorili na zahtjeve naših kupaca i tržišta. Mjere predložene za Hrvatsku dio su globalnoga plana s ciljem očuvanja našega poslovanja i stvaranja čvrstih osnova za budući rast i konkurentnost.

U Hrvatskoj bi promjene mogle potencijalno utjecati na oko 130 radnih mjesta. Svjesni smo da je ovo teška situacija za zaposlenike te ćemo za vrijeme konzultacijskog procesa blisko surađivati sa socijalnim partnerima kako bismo ublažili utjecaj predloženih mjera. GE se zalaže za provođenje odgovornih socijalnih mjera za zaposlenike koji će biti obuhvaćeni reorganizacijom te će raditi sukladno lokalnim zakonima i u dogovoru sa zaposlenicima – rekli su nam u GE-u i dodali da GE Karlovac ostaje centar izvrsnosti za proizvodnju lopatica servisnih turbina i rekondicioniranje strukturnih dijelova.

– Potpuno ostajemo predani lokaciji u Karlovcu gdje smo dosad u opremu i rekonstrukciju radionice uložili 145 milijuna kuna – kažu u GE-u.

No, inženjeri su višak.

– Posla ima u tvornici, ali ne za nas. Kolege koji su otišli ove godine našli su posao u Infosysu, ali bojim se da za nas nema rješenja, da ćemo završiti na ulici, a to znači za većinu nas odlazak van. Karlovac nema kapacitete da zaposli toliko inženjera odjednom. Preostaju nam Zagreb ili Njemačka, Irska..., tko što nađe – kažu nam neki od radnika koji se boje za svoju egzistenciju.

Paket restrukturiranja

I sindikati strahuju da bi General Electric mogao doživjeti sudbinu Željezare Sisak, odnosno da bi Amerikanci, ako u Hrvatskoj, točnije u Karlovcu, ostave samo proizvodnju, tvrtku mogli potpuno ugasiti i otići u neku od susjednih zemalja s jeftinijom radnom snagom.

– U listopadu je već 50-ak ljudi otišlo iz karlovačke tvornice. Većina je imala uvjete za mirovinu, a ti su odlasci dio restrukturiranja dogovorenog još 2015. godine, kada je tvrtku napustilo 90 inženjera. Trenutačno je u karlovačkom GE-u 650 stalno zaposlenih, a dio je na ugovorima. GE ima jak vlastiti inženjerski sustav, tako da smo odmah govorili da neće biti mjesta u budućnosti za karlovačke inženjere u tvrtki. Radničko vijeće neće dati zeleno svjetlo za to, no bojim se da će, kao i u sličnim slučajevima, volja vlasnika i dioničara prevladati. Mi ćemo se preko sindikata i Radničkog vijeća i na razini EU boriti da što manje adnika dobije otkaze jer smatramo da je odjel razvoja važan za Karlovc.

Vidjet ćemo što će biti, sada nam slijede pregovori s vlasnicima. No, sličan je scenarij u Hrvatskoj viđen u Željezari Sisak i svi znamo kako je završen – rasprodajom većine tvornice – kazao nam je Dragutin Vuljanić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske koji u GE-u u Karlovcu ima 300 članova.

Pogledajte i galeriju: Novi rotor za 280 milijuna kn

1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije