Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 79. godini života

Preminuo akademik Vladimir Premec

Vladimir Premec
screenshot/youtube
24.03.2018.
u 13:37

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački filozof, znanstvenik, prevoditelj, sveučilišni profesor, akademik Vladimir Premec preminuo je u petak u Sarajevu u 79. godini života, priopćila je Akademija nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine.

Vladimir Premec je rođen 1939. u Koprivnici. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Goli i Virju. Maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1958, a u razdoblju od 1958 – 1968. bio je student filozofije, komparativne književnosti i teologije u Zagrebu i Beogradu. Tajnik je Hrvatskog filozofskog društva 1965. Iste godine bio je asistent pripravnik na Saveznom institutu društvenih znanosti – Beograd, ogranak u Zagrebu.

Od 1967. asistent je za povijest filozofije, antičke i srednjevjekovne, na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorat nauka iz filozofije stekao je 1968. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Objavio je brojne knjige, te prevodio brojna znanstvena djela. Za redovnog člana ANU BiH izabran je 2005. godine.

Datum pokopa i komemorativne sjednice ANU Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu bit će naknadno objavljeni.

Ključne riječi

Komentara 3

LP
ljerka.p2911
13:50 24.03.2018.

Pokoj vječni. A vi gospodo akademici, svi do jednog, ako ste ljudi, Hrvati, akademici izvolite se oglasiti! Jer, nemate pravo ne oglasiti se i ne zauzeti stav o pitanju koje ovako i ovoliko dijeli HR društvo nego naprotiv, Hrvati trebaju, zahtjevaju i imaju pravo i na Vaš stav o IK, jednako kao i na stav sve inteligencije akademske u Hrvata. Nemate pravo biti Pilati, izvolite, IZJASNITE se, to je najmanje što od vas pokoljenja Hrvata zaslužuju!!!

NO
nogogaz
15:52 24.03.2018.

Samo naprid! Antifa kultura i filozofija sta naša budućnost!

OO
onako_ovlaš
15:02 24.03.2018.

Premec se nešto muvao oko gaje petrovića,ranih 60-ih,mislim da je trebao postati asistent za logiku al je nekako izvisio pa otišao u sarajevo;sjećam se da je u svojim neobjavljenm uspomenama pisao o svom studiranju u zagrebu i opisao kako su praxis filozofi 1965 dovukli u zagreb delegaciju sovjetskih filozofa na čelu s.f.oduevim i odveli ih u kumrovec da se poklone kući filozofa broza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije