Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna prilagodba

Prelazak na nove frekvencije: Ne kupujte televizore koji ne prihvaćaju sustav DVB-T2/HEVC

TV odašiljač
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
18.06.2019.
u 22:23

Novi DVB-T2 sustav i h.265/HEVC standard omogućit će veću kvalitetu, pogotovo što se tiče HD sadržaja

Državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) jedini je ponuđač koji će vrlo vjerojatno biti i prihvaćen te će odraditi prelazak na nove frekvencije digitalnog odašiljanja televizijskog i radijskog programa.

Naime, na natječaj za dodjelu dozvole upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije (multiplekse M1 i M2 na području RH te L1 na lokalnim područjima), javio se tek OiV, zapravo jedini mrežni operator u Hrvatskoj za sve postojeće mreže digitalne zemaljske televizije. 

Što to znači za građane

 

Prelazak na nove frekvencije vrlo je važan tehnički manevar koji će se, ako je suditi prema ponudi OiV-a, dogoditi u roku od godine dana. Pojednostavljeno, sadašnji TV i radio signali prebacit će se na nove frekvencije i standarde odašiljanja.

Prije devet godina u Hrvatskoj je povedena opsežna akcija prelaska s analognog na digitalni signal. Tada je država odradila golem posao i svim građanima omogućila relativno bezbolni prelazak na uređaje koji omogućuju da televizijski program ne zapne u tehnološkom vakuumu. Svima su podijeljeni vaučeri za kupnju takozvanih set top boxova koji su, povezani s TV uređajima, omogućavali digitalni signal.

Sada se sprema ponovno isti postupak, s tim da se mijenja standard odašiljanja digitalnog TV signala te zasigurno neće biti potrebne velike akcije. Jer oprema koja je sada u ponudi uglavnom zadovoljava tehničke uvjete koje predviđa novi standard. Naime, već dvije godine postoji propisani standard za TV uređaje koji se prodaju u Hrvatskoj te bi svi oni koji imaju novije televizore trebali imati već ugrađene mogućnosti za prelazak na DVB-T2 sustav odašiljanja.

Nakon dobivanja dozvole, OiV će, kako tvrdi u ponudi, odraditi i certificiranje opreme, tako da će zapravo omogućiti distributerima opreme, odnosno proizvođačima televizora, da na svoju opremu stave prikladne naljepnice koje će garantirati da se radi o opremi koja zadovoljava najnovije standarde. Panike ni u kojem slučaju za građane ne bi trebalo biti jer je većina televizora u prodaji s dovoljnim tehničkim uvjetima.

Odašiljači i veze iskusna su tvrtka te je i u ponudi navedeno da će odraditi informiranje građana i pripremu prelaska na novi sustav, kako nitko ne bi ostao bez TV signala kada 30. lipnja u ponoć sljedeće godine sadašnji sustav bude iskopčan, kao i da tijekom prijelaznog razdoblja nema poteškoća u prijamu signala. Istodobno, valja naglasiti da se to odnosi na građane i druge korisnike koji su se opredijelili za digitalnu zemaljsku televiziju.

Prednosti i razvoj

Prema podacima, zemaljska digitalna platforma i dalje je najzastupljenija unatoč konstantnom padu tržišnog udjela i drugim oblicima distribucije, zemaljska platforma još će dugi niz godina biti nezaobilazna na velikom području Hrvatske. Udio broja korisnika koji televiziju prate isključivo preko zemaljskih odašiljača s vremenom se smanjuje, sada iznosi 45 posto, dok se povećava broj korisnika na drugim platformama, poput satelita, kabela, IPTV-a.

Ako bi se računao i sekundarni TV uređaj, udio ‘zemljaša’ još je veći i kreće se oko 70 posto, prema procjeni OIV-a. Uvođenje novog sustava DVB-T2/HEVC u zemaljsku digitalnu televiziju omogućuje TV nakladnicima odašiljanje programa u HD kvaliteti. No, ono što je važnije jest da je prelazak na novi DVB-T2 sustav zapravo novi korak k uvođenju 5G mobilnih mreža ili preduvjet za tehnološki razvoj države.

Prelazak na DVB-T2, kao efikasniju tehnologiju, kao rezultat će imati oslobađanje radiofrekvencijskog spektra 694-790 MHz za mreže mobilnih komunikacija. Ovo je jedan od pojaseva koji će se moći koristiti za 5G, a koji je pogodan za pokrivanje većih područja i penetraciju u zatvorene prostore. Dodjela spektra za 5G očekuje se tijekom 2020. godine, kažu u HAKOM-u.

U Odašiljačima i vezama trebali bi znati hoće li dozvolu dobiti do 12. srpnja, a oni za sada obećaju da će do 1. srpnja 2020. sve biti spremno te da će 99,29 posto stanovništva Hrvatske biti prebačeno na novi sustav, odnosno DVB-T2.

Komentara 47

DU
Deleted user
22:49 18.06.2019.

ali to još nije sve... ako kupimo novi tv u roku od 3 dana, dobivamo 3% popusta na NOVE RAZDJELNIKE grijanja....a poslije svega još i 5% na hibridni automobil od samo 899 tisuća kuna..... a ima i cipela....

HR
Hrabraja
22:40 18.06.2019.

Europa prelazi na 4K, a mo raspravljamo o uvodenju HDa

UJ
ujo41
22:42 18.06.2019.

hrpa gluposti SVI televizori i sadašnji i budući imaju frejvencijske pojaseve konkretno UHF band 200-750 mhz kad je Htv prelazio na digitalni signal kupiio je jeftinu zastarjelu tehniku koja ne omogućava prenos HD rezolucije i kompresije slike sada pak prelazii na HD i emitiranje u Mpeg 4 formatu i opet će pola ljudi morat kupit TV ako žele gledati HD naime tv slovenija je kod prelaska na digitaliju odmah kupila.napredniju mpeg 4 tehnologiju i izbjegla ovu blamažu koju sada nama oiv i htv reklamiraju kao napredak a ustvari je rezultat njihove nestručnosti i muljaže Slovenci odavmo rabe tu tehnologiju primarni cilj nije oslobađanje frekvencija nego pobolhšanje kvalitete slike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije