Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENE MJERE

Povećavaju se kazne za silovanje, ukida se zastara na pedofiliju, a uvodi se i novo kazneno djelo

Zagreb: Predstavljene mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djeceama i zastitu prava djece
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.09.2023.
u 12:11

Predložen je čitav niz izmjena koje bi utjecale na suzbijanje nasilja nad ženama i zaštite djece, među kojima je i uvođenje specijalizacije sudaca za predmete nasilja nad ženama, kao što bi se i postrožile kazne za silovatelje

Vlada je danas predstavila mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu djece, povodom čega je održan i sastanak s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa. Na samom predstavljanju mjera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predložena je izmjena Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, kao i Zakona o sudovima te Obiteljskog zakona.

Andrej Plenković tim je povodom istaknuo kako su institucije i udruge te koje prate sudbinu žrtve, što je omogućilo ''ispravljanje određenih procesa i mehanizma na razini koordiniranog djelovanja''.

- Ovo je naš treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama kojim uvodimo do sada najopsežnije, a možda i najznačajnije promjene do sada, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Kad je riječ o nasilju, mi smo uvijek čvrsti u osudi, no to nije dovoljno. Potrebno je promijeniti opseg tog fenomena koji nagriza hrvatsko društvo - poručio je premijer, dodajući kako su ''svjesni kako i ranije mjere nisu dovoljne''.

Zagreb: Predstavljene mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djeceama i zastitu prava djece
1/11

- Prečesti su slučajevi primjera brutalnog nasilja i ubojstva, i to gotovo u pravilu uvijek žena - dodao je, kazujući kako je stoga osnovana posebna radna skupina.

Što se tiče samog Zakona o kaznenom postupku, Vlada predlaže da se povećaju prava žena, pravo žrtve na žalbu, ali i da se odredi istražni zatvor za kršitelje mjera opreza.

- Sud će u roku od 24 sata morati donijeti rješenje o zamjeni mjera opreza istražnim zatvorom. Policija dobiva ovlasti uhititi počinitelja kada postoji sumnja da je mjera prekršena - objasnio je Plenković. 

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, predlaže se i uvođenje obavještavanja žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, kao i zabranu približavanja od minimalno 50 metara udaljenosti. Na dokaznom ročištu tako bi se ispitale i sve bliske osobe, a procjenjivao bi se i rizik za ponavljanje nasilje te bi se u sam postupak uključila i žrtva. Još jedna izmjena u okviru ovog zakona bila bi i da žrtva može biti ispitana putem audio-video uređaja.

Kao što je i ranije najavljeno, u pogledu Zakona o sudovima uvodi se specijalizacija za predmete nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. - Na takvim predmetima moći će se odrediti suci koji se redovito stručno usavršavaju iz ovog područja i koji pokazuju sklonost za rad na takvim predmetima - objašnjeno je. 

Kada se govori o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Vlada je najavila kako bi se postrožile kazne za nasilje u obitelji, kao što bi se i uvela kazna zatvora za kršenje zaštitnih mjera. U kazneno djelo uvrstilo bi se i spolno uznemiravanje, a ponudila bi se i veća podrška žrtvama u prekršajnom postupku. 

 Za kazneno djelo protiv spolne slobode i silovanja povećale bi se zatvorske kazne.

- I to za temeljni oblik, 3 do 8 godina zatvora, umjesto 1 do 5 godine zatvora. Za kvalificirani oblik 5 do 12 godina zatvora umjesto aktualnih 3 do 10, rekao je premijer.

"Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Stoga uvodimo posebno kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe za koje će biti zapriječena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora", najavio je premijer. Dodao je kako takva poruka mora dolaziti i kroz pravosudni sustav, uključujući i kroz izricanje strožih kazni i sankcija počinitelja nasilja nad ženama koje sucima već sada stoje na raspolaganju.

Osim toga, ukidala bi se i zastara za kaznena djela pedofilije. Na samom kraju, uvela bi se i mogućnost određivanja zaštitnog nadzora te bi se visina kazne određivala ovisno o posljedici za žrtve.

Izmjene zakona će do kraja idućeg tjedna biti puštene u javno savjetovanje, a cilj je da se usvoje do kraja ove godine te na snagu stupe u siječnju 2024. Predstavnice institucija, udruga i inicijativa na sastanku su izrazile zadovoljstvo predstavljenim mjerama, ali su istaknule i kako ih u praksi "muči" provedba tih mjera. 

>> VIDEO Teta ubijene žene u Gradačcu: 'Skrivala se s bebom kod mene 7 dana. Onda je doznao gdje je'

Komentara 26

GO
goran2hr
11:06 13.09.2023.

Ako nakon ovoga Teršelić, Sarnavka i Veljača ne postanu agitatorice i glasačice HDZ-a, onda će to biti prava nepravda.

KI
kiselovrhnje
10:53 13.09.2023.

"U ovkiru kaznenog zakona, uvodilo bi se novo kazneno djelo: teško ubojstvo ženske osobe." Kakvo je to tesko ubojstvo zene koje se ne moze istom mjerom ili gorom primjeniti i na muskarcu? Ja jesam za postrozavanje kazni siledzijama, ali ubojstvo je ubojstvo, a ovo slovo zakona zvuci kao da diskriminira po spolu zrtve. Ono sto vi morate napraviti je postroziti kazne za sva ubojstva, jer muskarci nisu zivotinje nego su ljudska bica kao i zene.

UG
ugroženi
12:09 13.09.2023.

Mjere za suzbijanje nasilja nad ženama su društveni atavizam i diskriminacija. U modernim i naprednim društvima žene su u svemu ravnopravne s muškarcima i stoga ne trebaju imati nikakav poseban pravni tretman. Nasilje je je kukavički i egocentričan čin kojim se u nedostatku argumenata drugoj strani želi silom nametnuti rješenje koje nasilniku odgovara. Nasilje uvijek vrši jači nad slabijim neovisno o spolu jednog ili drugog. Jača žena terorizira slabiju ženu ili muškarca dok jači muškarac to radi slabijem muškarcu i ženama koje su zbog svojih fizičkih karakteristika u pravilu slabije. To što su fizički slabije ne znači da nisu ravnopravne s muškarcima. I slabi muškarci zaslužuju pravnu zaštitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije