Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRAMO LI DOVOLJNO?

'Ako očekujemo od žrtve koja je slomljena da će prijaviti nasilje, mi ni ne razumijemo taj problem'

Ilustracija zlostavljanja žene
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
11.09.2023.
u 11:02

Nasilje u obitelji ne kreće naprasno, već suptilno, pomalo, dan po dan. Na jedan prijavljeni slučaj 10 je onih koji nisu prijavljeni. U prosjeku se dvije trećine žena iz skloništa vraća u dom iz kojeg su pobjegle

Nedavno je na popularnoj platformi TikTok veliku pozornost dobila snimka žene koja je odlučila stati na kraj dernjavi, razbijanju stakla i ženskom plaču koji je čula u stanu na katu iznad svog. Pokucala je na vrata, zapitala što se događa, upitala ženu preko poluotvorenih vrata je li u redu i zaprijetila da će pozvati policiju ako još jednom čuje takvo što.

Patrijarhalni postulati

– U redu je, sve je u redu – ispričavao se muškarac koji je otvorio vrata, čije lice nismo vidjeli, na što je tiktokerica poručila: "Ne, nije u redu." Upravo taj razgovor potaknuo je na razmišljanje – kada i kako trebamo reagirati na nasilje u obitelji te poduzimamo li dovoljno? Vrlo kratko i jasno, stručnjaci s kojima smo razgovarali o ovom su pitanju neupitno složni: prijavljujemo čim dobijemo saznanja, nadležnim institucijama, i – ne, ne poduzimamo dovoljno. Upravo što se tiče ovog posljednjeg koordinatorica Ženske sobe i psihologinja Maja Mamula tumači:

– Mi kao društvo imamo veliku količinu problema u razumijevanju nasilja, nažalost još se držimo patrijarhalnih postulata – od toga da je nasilje u obitelji nešto u što se mi nećemo miješati pa do straha da bismo mogli biti ugroženi ako prijavimo nasilnike. Kad maknemo to sa strane, dolazimo do ključne stvari: mi kao građanke i građani imamo obavezu prijaviti saznanja o postojanju kaznenog djela. Svi. Kad bismo mi kao društvo krenuli koristiti tu poziciju i reagirati na neki oblik nasilja, u jednom trenutku razina svijesti o postojanju problema bila bi drukčija. To nije nikakav pojedinačan slučaj, već sustavan i kontinuiran oblik kršenja ženskih prava koji proizlazi iz nejednakog odnosa moći između žena i muškaraca. Kada to shvatimo, onda možemo početi govoriti o nekakvim promjenama.

Pa ako su žrtve žene, ali i muškarci, izložene sustavnom nasilju, zašto ga onda jednostavno same ne prijave? Mamula tumači kako nasilje u obitelji ne kreće odjednom i naprasno, već suptilno, pomalo, dan po dan. To je svjesna manipulacija straha i izgradnja straha žrtve, tumači nam, da ne radi ništa što bi moglo izazvati nasilnika, a uz to se veže i gubitak odnosa sa svojim najbližima.

– U onom trenutku kada postoji psihičko nasilje i prisilna kontrola, vi imate osobu koja je već slomljena. Naša očekivanja da će netko tko ne vidi više smisao prijaviti to nasilje samo govori da u osnovi mi ne razumijemo problem nasilja u obitelji i straha koji već izjeda osobu – kazuje nam psihologinja.

S tim se složila i Dragnina Mandić Jakšić, djelatnica karlovačke Ženske grupe Korak koja već godinama radi sa ženama koje su pobjegle od nasilja. Kad se i odluče nazvati ih, Mandić Jakšić kaže kako ni tada nisu sigurne žele li prijaviti nasilje.

POVEZANI ČLANCI:

– To nije nimalo jednostavno zbog sporosti sustava, što pogotovo znaju korisnice koje su već prijavile nasilje. Žena jako dobro zna koje su posljedice života s nasilnikom kojeg nije prijavila – objašnjava nam, naglašavajući kako se u prosjeku dvije trećine žena iz skloništa vraća u dom iz kojeg su pobjegle.

Psihologinja nam je pokazala i svijetli primjer kojem je svjedočila u svojoj dugogodišnjoj karijeri, riječ je o slučaju susjeda koji su se udružili protiv počinitelja.

– To je bila manja zgrada u kojoj su susjedi uredno prijavljivali žrtvi svaki put kada bi vidjeli počinitelja u blizini. Skrivali su je kod sebe dok institucije nisu počele reagirati. To je bila zdrava zajednica koja ne dopušta da bilo koji član bude izoliran, označen kao žrtva i samim time etiketiran – govori nam Mamula.

Zanimljivo je spomenuti i još jedan primjer, koji je bio aktualan prošle godine. U tom slučaju radilo se o zamjeniku splitskoga gradonačelnika Bojanu Ivoševiću koji je verbalno pokušao zaustaviti susjeda koji je napadao svoju partnericu. Na njegovu nesreću, pisao je tada na svom Facebook profilu, susjed je u jednom trenutku izašao kroz prozor u prizemlju, dotrčao do njega i udario ga u glavu. Ivošević je naposljetku i pozvao policiju, a počinitelj je pobjegao. No Mandić Jakšić tvrdi kako izravno upletanje nije najbolje rješenje takvih problema, ali pozvati institucije i prijaviti sumnju u nasilje apsolutna je odgovornost.

– Da na cesti vidim nasilje, prvo bih uzela telefon i pozvala stručne osobe, ali bih i pomogla. U tom trenutku ne razmišljate. Ne možemo zatvarati oči i dopustiti da se u spavaćoj sobi do naše netko muči i trpi nasilje, a mi nismo napravili ništa što smo mogli. Time i cijele generacije odgajamo da na to ne reagiraju – objasnila je.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Inače, nakon što je 2003. donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji postojao je određen boom u prijavljivanju. Sumnju u nasilje dojavljivalo se nadležnima u velikoj mjeri, a potom je ta brojka počela drastično padati.

Izgubile povjerenje sustav

– Žene su nekako izgubile povjerenje u cijeli sustav prijavljivanja. Istovremeno, posljednjih nekoliko godina porastao je broj kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Činjenica je da je došlo do promjene zakona, ali je bilo i više uputa i sugestija da se sve više prijavljuje nasilje kao kazneno djelo. Međutim, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozoravala je da se više ne prijavljuju djela koja ne ulaze u sferu kaznenog djela – govori Mamula.

– Na jedan prijavljeni slučaj 10 je onih koji nisu prijavljeni. Povijest nasilja često pokaže da je žrtva bila izložena svim oblicima nasilja te da je davno prije trebala reći dosta – smatra Mandić Jakšić, a svemu tome ide u prilog činjenica da počinitelji bivaju prijavljeni za nasilje u prosjeku tek nakon sedam godina.

>> VIDEO Tragedija u Puli: U eksploziji smrtno stradala jedna osoba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije