Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBROBIT NAJMLAĐIH

Predstavljen program 'Za snažniju obitelj'

posvajanje djeca
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
12.07.2017.
u 15:30

U 2015. godini zabilježen je 6141 slučaj neprimjerene skrbi za dijete, koje je uključivalo tjelesno i mentalno nasilje nad djecom, spolno iskorištavanje, zanemarivanje itd.

Pet milijuna kuna za osnaživanje obitelji u riziku "Zajedno za snažniju obitelj" naziv je programa što ga zajedno pokreću Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, s ciljem jačanja i širenja socijalnih usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi. U 2015. godini zabilježen je 6141 slučaj neprimjerene skrbi za dijete, što znači tjelesno i mentalno nasilje nad djecom, spolno iskorištavanje, zanemarivanje, zlostavljanje i izrabljivanje.

Važnu ulogu u zaštiti njihove dobrobiti ima kontinuirano ulaganje u rad s obiteljima kod kojih se ustanovi neki oblik rizika ili neodgovarajućeg postupanja prema djeci. - Kroz kontinuiranu podršku našim stručnjacima i suradnicima i njihovu edukaciju s ciljem unapređenja kvalitete rada s obiteljima s djecom, dugoročno bi se osigurale kvalitetne i učinkovite usluge podrške, osobito obiteljima u riziku te prevenirala institucionalizacija djece. Za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurao bi se prioritetan smještaj u specijalizirane i osnažene udomiteljske obitelji.

Uz ovakav integrirani pristup stručnjaka i razvoj međuresorne suradnje u sustavnoj podršci obiteljima očekivano je i podizanje svijesti o važnosti obiteljskog okruženja za cjelokupni razvoj djeteta - rekla je ministrica Nada Murganić. Kroz program „Za snažniju obitelj” podržat će se razvoj ljudskih resursa u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i pravosuđa u cilju jačanja usluga za obitelji. Posebna pozornost posvetit će se osnaživanju bioloških obitelji u krizi, ali i udomiteljske.

Brojne su obitelji suočene s različitim izazovima i bitno je da podrška bude što učinkovitija - rekla je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, naglasivši da ovaj program ima za cilj osigurati podršku za najranjivijih 2000 obitelji i 4000 djece.

Provest će se edukacije za učinkovit rad s obiteljima za 900 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, a 400 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i pravosuđa sudjelovat će u edukacijama o cjelovitom pristupu u najboljem interesu djeteta. Nastavno na uspjeh programa 'Rastimo zajedno' koji je podržao više tisuća roditelja u Hrvatskoj, razvit će se program za rad s roditeljima u riziku od izdvajanja. Ukupna vrijednost programa „Za snažniju obitelj” prelazi pet milijuna kuna.

Komentara 1

OS
osica
19:08 12.07.2017.

"Učio ih učio od srijede do petka, al se nisu makli dalje od početka, i ništa više ne nauči pa.......... ta nego što je prije znala pa,pa, pa......" Pola posla riješeno, kad obitelji ekonomski osnažte, zato roditeljima treba stalan posaoosao na početku i na kraju priče. Mnogi skrenu iz očajne ekonomske situacije. Pucaju po šavovima i nitko ne vidi . Prošle godine je izašla u medijima vijest "da 40.000 dijece u Hrvatakoj odlazi na spavanje gladno." Jesmo li smanjili tu užasnu i sramotnu brojku." ? Čujem neki dan , ne mogu provjeriti, i ne želim vjerovati , da marketi svako jutro bace u posebne kontejnere u svom krugu na kilograme i kilograme kruha. Gospodo svi od reda moramo prijeći "s riječi na posao" , makar sitnim, ali vidljivim koracima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije