Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Predsjednik HČSP-a osuđen zbog 'izvlačenja' 3,5 milijuna kuna

Josip Miljak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
15.02.2016.
u 19:51

Miljak je nagovorio Kalinića da osnuje tvrtku koja je isporučivala fiktivne fakture

– Iako je optuženi Josip Miljak ovo htio proglasiti političkim progonom, razvidno je da ovaj slučaj nema veze s tim. Ovo je jedno prozaično djelo u kojem se vidi da je jedno društvo osnovano kako bi se preko njega lažnim fakturama izvlačio novac. Da se išlo dublje u postupak, ovdje je vjerojatno bilo elemenata i za kazneno djelo pranja novca. No sud je vezan činjeničnim opisom optužnice, a pitanje je za tužiteljstvo zašto su optužnicu postavili ovako kako jesu. Isto tako pitanje za tužiteljstvo je i zašto nisu kazneno gonili odgovorne iz tvrtke Hidrocommerce, kada je iz postupka proizašlo da su oni tvrtki Kalvin isplaćivali fiktivne fakture. Zbog svega toga sud se nije bavio ni pitanjem gdje je stvarno podignuti novac završio jer, kao što sam rekla, sud je vezan pravnim i činjeničnim opisom optužnice – kazala je Sanja Mazalin, predsjednica vijeća zagrebačkog Županijskog suda obrazlažući nepravomoćnu presudu Josipu Miljku, predsjedniku Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) te Vinku Kaliniću, bivšem tajniku te stranke.

Opoziv uvjeta

Njih se dvojica na objavi presude nisu pojavili, a teretili su se za zloporabu položaja u gospodarskom poslovanju i neuredno vođenje poslovnih knjiga. Kalinić je nepravomoćno uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine te mora vratiti oko 80.000 kuna nepripadajuće koristi, i to u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude. Ako to ne učini, opozvat će mu se uvjetna presuda. Josip Miljak nepravomoćno je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. Od izrečene kazne Miljak bi 10 mjeseci trebao provesti u zatvoru, dok bi mu se ostatak kazne od godinu i dva mjeseca zamijenio uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina. Miljak uz to u roku od tri godine od pravomoćnosti presude mora vratiti tri i pol milijuna kuna, a ako to ne učini, opozvat će mu se uvjetna osuda. Optuženi dvojac mora platiti i troškove sudskog postupka, i to po 7000 kuna svaki, a istom presudom oslobođeni su optužbi za neplaćanje oko 700.000 kuna PDV-a.

Prema optužnici, Kalinić je bio direktor tvrtke Kalvin, a tvrtku bez ijednog zaposlenika osnovao je po Miljkovu nagovoru 2005. Iako tvrtka nije imala nijednog zaposlenika, od 2005. do 2008. bila je vrlo uspješna građevinska tvrtka koja je kao podizvođač radova radila s tvrtkom Hidrocommerce. Iz Hidrocommerca je na račun Kalvina uplaćivan novac koji je Kalinić podizao. Dio je zadržavao za sebe, a ostatak prosljeđivao Miljku, i to na temelju lažnih faktura, tvrdi se u optužnici.

Iscrpljujući postupak

Obrazlažući presudu, sutkinja Mazalin kazala je da je bila riječ o iscrpljujućem postupku u kojem je tužiteljstvo dva puta mijenjalo činjenični opis.

– Iz Kalinićeve obrane nedvojbeno proizlazi da je on neosnovano s računa tvrtke podizao novac, koji je trošio za svoje potrebe. Utvrđeno je i da je Miljak osnovao tvrtku Kalvin i postavio Kalinića kao direktora, i to da bi mu davao plaću jer ovaj kao tajnik HČSP-a nije dobivao nikakav novac – kazala je sutkinja.      

>> Šef HČSP-a i bivši tajnik stranke niječu krivnju za izvlačenje 3,7 milijuna kuna

Komentara 23

Avatar ČEPlN
ČEPlN
17:43 15.02.2016.

Poruka nakon presude ovoj dvojici i Matiji Babicu; "Kradite preko milijuna ispod je kaznjivo zakonom"

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:57 15.02.2016.

Sad dolaze na red brat kreso , Matija Babic , Ninoslav Pavic, Stazici , pupovac , kotromanovic, Bojan Glavasevic,DUDI, Croatia uff nabrajao bi ali nema dovoljno papira.:-)

Avatar stonoga
stonoga
17:50 15.02.2016.

Linicev gestapopopopo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije