Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2015. u 17:34

Ako je Ustav ovlašćuje da raspiše izbore i kad je konstituiran Sabor, onda to može i kad nije

Sva je sreća da Sabor nije konstituiran, makar i na pet Milanovićevih minuta, te da Most sada inzistira da se o Saboru i Vladi dogovor postigne u paketu, ne samo zbog izdatka za saborske plaće sljedećih godinu dana već i zbog tada izgledne ustavne krize. Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u procesu poslijeizbornog pokušaja organiziranja vlasti, sudeći po dosadašnjim potezima, državnički se izdigla iznad dnevnopolitičkih tema, svjesna iznimne odgovornosti koju ima kao najvažnija osoba u državi jer sada ne daje samo pečat svome mandatu već i presudno utječe na budućnost svih nas. Ranijim sazivanjem konstituirajuće sjednice Sabora, ali u ustavnom roku, može pravdati nužnim ubrzavanjem političkih procesa zbog toga što je državni proračun za 2016. već trebao biti donesen, a i s izborom ustavnih sudaca ulazimo u cajtnot. Prema političkim procesima je neutralna i ne stvara probleme tamo gdje ih je mogla stvarati, recimo oko toga tko saziva nastavak ili novu konstituirajuću sjednicu Sabora. Od svog početnog stava da neće dati mandat za sastavljanje Vlade sve dok je netko ne uvjeri da uživa povjerenje saborske većine ne odustaje. Jer, tako piše u Ustavu.

Taj stav ne dopada se ni Domoljubnoj koalicije ni Hrvatskoj raste. S tim da su potonji prvo tvrdili da ne može dati mandat relativnom pobjedniku, a sada da nekome mora dati mandat jer se Sabor mora konstituirati da bi se sam raspustio. Predsjednica je odlučila pozvati ustavnopravne stručnjake na konzultacije kako bi joj oni iz prve ruke rekli je li ona u ovim okolnostima uistinu fikus, što bi Zoran Milanović i Peđa Grbin htjeli da je to tako, ili se sada sve nju pita jer se po Ustavu brine za stabilnost državne vlasti. Ako je Ustav izrijekom ovlašćuje da imenuje nestranačku vladu i raspiše izbore u situaciji kad konstituirani Sabor ne izglasa povjerenje dvojici mandatara, zašto onda tu istu ovlast ne bi imala ako mandatara nije imenovala ili ako se Sabor nije uspio konstituirati!?

Odgovor stručnjaka za neke je najveća noćna mora.

>> Uoči trećeg kruga konzultacija predsjednica će sazvati ustavne stručnjake

Komentara 69

BA
barbaizamerike
17:46 09.12.2015.

mudra pametna obrazovana I jos se obrazuje

DU
Deleted user
17:48 09.12.2015.

Kraljica!!!

KS
Ksantipa
17:45 09.12.2015.

Predsjednicas je svaki dan sve bolja i bolja, stručnija. Ako tako nastavi biti će super! Neutralna, neovisna, odlučna, ćvrsta,razumna i svoja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije